Recept: Pastinaak-wortelsoep met kruidige topping

Speciaal voor jullie heeft onze favoriete diëtiste een heerlijk recept samengesteld. Wij werken al jaren samen met Dafna en hebben met haar fantastische resultaten bereikt.

(Avondmaaltijd, 2 personen)

Ingrediënten

3 cm gember 3 - 4 winterpenen (totaal +/- 500 g) 200 g pastinaak 3 tomaten 1 el kokosolie Kruiden: 1 tl kerriepoeder, 2 tl gemalen kurkuma / koenjit (of 2 cm vers), ½ tl kaneel 100 - 125 ml kokosmelk ½ aubergine 150g rundertartaar (geen tartaarburgertjes) of mager rundergehakt Optioneel: 10 takjes verse koriander Peper en zout

Benodigdheden

soeppan met deksel, koekenpan, staafmixer

Bereiding

Kook ongeveer 1 liter water. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de winterpenen en pastinaak in plakken en 2 tomaten in parten.  Verhit de helft van de kokosolie in een soeppan met deksel en bak de winterpeen, pastinaak, de 2 tomaten en het grootste deel van de gember al roerende 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kerriepoeder, kaneel en de helft van de kurkuma toe, bestrooi met peper en zout en bak al roerende 1 minuut. Schenk de kokosmelk over de groenten en voeg het kokende water toe tot de groenten net niet onder water staan. Breng de soep afgedekt aan de kook en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken of tot de groenten zacht zijn. Breng tussendoor verder op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de 3e tomaat in blokjes. Snijd de aubergine in blokjes van maximaal 1 cm. Verhit de overige kokosolie in een koekenpan en bak de rundertartaar met de overige gember in 2 minute rul op middelhoog vuur. Voeg de tomatenblokjes, aubergine en overige kurkuma toe, bestrooi met peper en zout en bak 10 minuten. Schep regelmatig om. Haal de soeppan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat overgebleven kokend water toe als je de soep wilt verdunnen. Verdeel de soep over de soepkommen en verdeel de rundertartaar erover. Hak de koriander grof en strooi over de maaltijd.

Variatie & tips

Ben je geen liefhebber van wortel? Vervang deze dan door dezelfde hoeveelheid bloemkool, knolselderij, broccoli of koolraap.

Liever geen tartaar? Bak alleen de groenten en garneer hiermee de soep. Verdeel daar bovenop één van de volgende opties:

  • Ei: 1 super fijngesneden hardgekookt eitje. Of roerbak in de laatste minuut 1 rauw ei per persoon met de groenten mee.
  • Noten: 1 hand geroosterde zonnebloempitten, pompoenpitten of grof gehakte cashewnoten naar wens per persoon.
  • Peulvruchten: Bak halverwege 5 el linzen of kikkererwten uit pot mee met de aubergine en tomaat.

Eet smakelijk!

Auteur:

Dafna, Diëtiste Diet Training and Health

Inspiratielezing - in 2 jaar van schoolslag naar deelname aan het WK IRONMAN (do. 7 mrt. 2019 19:00 uur)

Roy Lagerburg is langeafstandstriatleet. In 2014 zwom Roy nog schoolslag en in 2016 stond hij op het WK IRONMAN op Hawaii. In deze inspiratiesessie vertelt Roy hoe hij dat gedaan heeft, hoe hij er op terug kijkt en hoe hij jouw kan helpen met jouw volgende triathlon (voor alle niveaus). Meer info + aanmelden.