Met deze tips haal jij straks betere trainingsresultaten!

Trainen wordt in de Van Dale gedefinieerd met twee betekenissen: ‘stelselmatig oefenen in een tak van sport’ en ‘oefenen in een bepaalde vaardigheid’.

Iemand die vaak hardloopt, zal na een bepaalde tijd steeds beter gaan hardlopen. Iemand die veel sudoku’s oplost zal dit ook steeds sneller kunnen doen.

Eigenlijk trainen we allemaal dus. Voor de sporters onder ons is dit blog interessant, door goed na te denken over het doel en de inhoud van je training kun je betere resultaten bereiken.

Inhoudsopgave

Doelstelling van de training

Een goede training begint met een duidelijke doelstelling. Als je geen doel hebt is de kans dat je progressie maakt vrij klein. Je doelstelling hoeft niet altijd heel erg ambitieus te zijn, maar het is altijd goed om een doel voor ogen te hebben.

Doelstellingen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd als wensen, intenties, of goede voornemens. Om je doel te behalen moet je zoveel mogelijk SMART doelen stellen. SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

In ons blog over doelen stellen lees je meer over dit onderwerp.

Het resultaat van je training

Het resultaat van je training is van verschillende factoren afhankelijk.

• Trainen: Hoe vaak train je? Met welke intensiteit? Hoe lang train je? Dit komt allemaal heel precies. Meer trainen is bijvoorbeeld niet altijd beter, de ideale hoeveelheid training en de juiste intensiteit is per persoon verschillend.

• Rust: Slaap je voldoende? Zit er voldoende tijd tussen de trainingen? Rust is minstens zo belangrijk als de training zelf.

• Voeding: Wat eet je? Hoeveel eet je? Eet niet te veel, niet te weinig en kies voor de juiste producten. De exacte hoeveelheden en producten zijn sterk afhankelijk van jouw gestelde doel. In dit blog geeft diëtiste Dafna je een aantal tips over voeding. Met deze tips over voeding kun je meteen aan de slag.

De verhouding tussen belasting en belastbaarheid

Wanneer je om je heen kijkt in de sportschool, op het veld of op de atletiekbaan zie je dat de fitheid per persoon verschilt. Ieder individu heeft een andere belastbaarheid. De belastbaarheid is wat je lichaam aan kan. De belasting is wat je doet.

De balans hierin is belangrijk. Als de belasting hoger is dan de belastbaarheid dan raakt je lichaam overbelast. Andersom kan ook, Wanneer de belasting te laag is in relatie tot de belastbaarheid dan onderbelast je je lichaam. Het gevolg van overbelasting is dat je overtraind kunt raken of geblesseerd kunt raken. Je wordt dan niet fitter maar juist minder fit. Ook bij onderbelasting zal je fitheid afnemen. Dit komt dus erg precies!

Herstel na de training

Voor een optimale training is timing heel belangrijk. Begin je te vroeg aan je volgende training dan ben je nog niet volledig herstelt en bereik je niet het maximale resultaat. Begin je te laat dan is het effect van de vorige training al weer verdwenen. Dit noem je supercompensatie. In ons blog over supercompensatie lees je hier meer over.

Welke variabelen je kunt beïnvloeden door training

Er zijn vijf variabelen die je kunt beinvloeden door middel van fysieke training. Deze vijf noemen we grondmotorische eigenschappen.

Grondmotorische eigenschappen zorgen ervoor dat je de sport die je graag wilt beoefenen ook zo goed mogelijk kunt uitvoeren. Hieronder worden ze genoemd:

  1. Lenigheid
  2. Coördinatie
  3. Kracht
  4. Explosiviteit
  5. Uithoudingsvermogen

Per sport verschilt het ook welke belangrijker zijn. Zo maakt een sprinter bijvoorbeeld meer gebruik van explosiviteit dan een marathonloper.

Hoe AmstelFysio gebruik maakt van grondmotorische eigenschappen

Dat antwoord is eigenlijk heel eenvoudig, iedere dag! Bij iedereen die wij behandelen testen wij de verschillende grondmotorische eigenschappen om vast te stellen hoe iemand functioneert. En proberen hiermee inzicht te krijgen in het ontstaan van blessures.

Wij behandelen niet alleen blessures, we helpen ook sporters om beter te presteren. Zo hebben wij bijvoorbeeld een samenwerking met Triathlonvereniging De Dolfijn. Voor het Eredivisie team hebben wij een fysieke sterkte-zwakte analyse ontwikkeld. Onze filosofie is dat je zo sterk bent als de zwakste schakel. Met de test die wij ontwikkeld hebben proberen we zwakke schakels in de grondmotorische eigenschappen in kaart te brengen.

Na de test wordt een trainingsprogramma opgesteld op basis van de uitslag van de test. Zo kan het team gericht trainen en fit aan de start van de volgende wedstrijd verschijnen. Bijkomend voordeel is dat het blessurerisico afneemt wanneer er minder zwakke schakels aanwezig zijn.

Ben je benieuwd waar jouw zwakke schakels liggen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om dit te testen en geven je gerichte adviezen om je prestaties te verbeteren.

Maak vandaag nog een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten: 020 - 26 10 26 8.

Auteur: Frans Hardlooptrainer, fysiotherapeut

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.