Meer energie door beter ademhalen

Dat klinkt goed hè? En het is echt waar!

Voordat we verder ingaan op de ademhalingsoefeningen leggen we eerst uit wat hartslag variabiliteit is. Het is belangrijk dat je dit begrijpt om met de ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan.

Inhoudsopgave

Wat is Hartslagvariabiliteit?

De heart rate variability (HRV) is de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen.

Het lichaam heeft een zenuwstelsel dat veel functies aanstuurt zonder dat wij daar bewust bij nadenken. Hartslag, ademhaling, ontlasting, zweten en spijsvertering zijn daar enkele voorbeelden van. Dit zenuwstelsel heet het autonome zenuwstelsel en bestaat uit twee delen:

• De sympaticus
• De parasympaticus

Sympaticus

De sympaticus is het deel dat we kunnen vergelijken met het gaspedaal van een auto. Als de sympaticus geactiveerd wordt gaat de ademhaling sneller, de hartslag gaat omhoog, de doorbloeding stagneert en de spijsvertering staat stil. Er komt adrenaline vrij met als doel om pijn en vermoeidheid – tijdelijk – niet of minder te voelen. Vroeger was dit zinvol bij levensgevaarlijke situaties. We zagen een leeuw en werden bang. Het sympatische deel werd geactiveerd (adrenaline) waardoor wij lichamelijk fitter waren en geestelijk scherper. Zo konden wij vluchten voor de leeuw. Tot het gevaar weg was en wij zittend aan een beek van de schrik bijkwamen en het parasympatische deel weer activeerden. Nu wordt de sympaticus geactiveerd bij stress, verdriet, trauma’s en zorgen in plaats van bij levensgevaarlijke situaties. Deze oorzaken kunnen echter veel langer aanhouden waardoor het lichaam te lang geactiveerd wordt, zonder dat herstel de kans krijgt.

Parasympaticus

De parasympaticus is het deel dat we kunnen vergelijken met het rempedaal van een auto. Als de parasympaticus geactiveerd wordt, gaat de ademhaling langzamer en minder diep, de hartslag daalt en de doorbloeding komt op gang, evenals de spijsvertering. De parasympaticus is belangrijk bij herstel, rust en aanvullen van energievoorraden.

Bij veel mensen met burn-out of stress klachten zien we dat de sympaticus overuren draait en dat de parasympaticus nauwelijks actief is. Het gaspedaal wordt continu ingetrapt en het lichaam krijgt geen gelegenheid zich te herstellen. Dit is een puur lichamelijke reactie op (psychologische) stress, verdriet of trauma’s. Deze reactie kun je afleiden uit de HRV en dat is meetbaar.

Welke klachten zijn kenmerkend bij een slechte HRV

Als de balans tussen de sympaticus en de parasympaticus langdurig verstoord is, zal dat veel klachten kunnen veroorzaken. Enkele klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagdheid, overal tegenop zien, hartkloppingen, duizeligheid.

Kun je de HRV bewust beïnvloeden?

Als de HRV inderdaad aangeeft dat de balans tussen het gaspedaal en het rempedaal een disbalans is geworden, dan kun je met gedachten en ademoefeningen deze corrigeren. Bij veel oefening zal het lichaam onbewust de goede balans weer oppakken.

Conclusie

Je kunt, door de HRV te meten, erachter komen of iemand roofbouw pleegt op zijn lichaam. Daarna kun je door middel van (adem)oefeningen ervoor zorgen dat de HRV-waarden verbeteren. Daarmee zullen veel lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen. Oké nu is het tijd voor ademhalingsoefeningen!

Ademhalingsoefeningen

Je gaat zitten met een hartslagmeter om en kijkt na een paar minuten hoe hoog je hartslag is, daarna doe je oefeningen zoals in het volgende plaatje is beschreven.

Leidt dit tot een daling van je hartslag? Dan is het zeker iets voor jou. Krijg je het juist benauwd, ook dat is een teken aan de wand. Probeer in dat geval aan iets te bedenken dat rustgevend is of lees een blad dat over bijvoorbeeld mooie horloges, kleding of vakanties gaat. Zeg tegen jezelf adem in: “adem meteen weer uit en wacht even met de volgende inademing”. Let op: niet te diep zuchten!

Stijgt je hartslag dan zucht je te diep. Als het niet lukt, moet je niet te lang blijven proberen, want meestal wordt het steeds moelijker. Laat het een paar uur voor wat het is en probeer het dan opnieuw.

Wil je meer weten over beter ademen? Je energieker voelen of vet verbranden door beter te ademen? Maak dan een afspraak bij ons op de praktijk. De Energy Control methode kan je hierbij helpen. Bron: Stans van der Poel Bedenker van de Energy Control Methode

Stans van der Poel, Bedenker van Energy Control Methode

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.