Presteer beter door doelen te stellen

Als je iets wilt bereiken dan heb je een doel nodig. Als fysiotherapeuten werken wij dagelijks met doelen voor onze patiënten, maar ook als sporters stellen wij doelen. Een sporter zonder doel zal minder progressie boeken dan een sporter met een duidelijk doel voor ogen.

Alle succesvolle sporters stellen doelen. Neem bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooy: “Elk seizoen neem ik me voor hoeveel doelpunten ik wil maken. Twintig was het streven. Op het moment dat je beseft ‘dit ga ik nooit meer halen’, ga je zaken bijstellen. Niets is zo erg als irreële doelstellingen. Maar te lage verwachtingen zijn ook niet goed, want dan drijf je het niet aan” (bron: Voetbal International, 2011-51 p.93)

Inhoudsopgave:

  1. Waarom doelen stellen?
  2. Typen doelen
  3. Hoe stel je een doel?
  4. Tips

Ruud-van-Nistelrooy

Waarom doelen stellen?

Het stellen van doelen heeft veel voordelen. Met een doel voor ogen kun je je vaak beter motiveren om te gaan sporten. Je bent gericht aan het trainen met een doel, dit zorgt ervoor dat je trainingen meer resultaat opleveren. Wanneer je elke week het zelfde rondje loopt zal je lichaam weinig nieuwe prikkels krijgen en je progressie al snel stilstaan. Wanneer je bijvoorbeeld voor een marathon traint zal je trainingsomvang bijna iedere week toenemen, dit vergroot de efficiëntie van je trainingen. Wanneer je een doel hebt gesteld focus je op het bereiken van dit doel en verspil je minder energie aan minder relevante zaken. Doordat je in een doel duidelijk formuleert wat je wilt bereiken kun je dit doel ook goed vergelijken met de geleverde prestaties. Hierdoor is het goed meetbaar. Wanneer je de gestelde doelen behaald geeft dit heel veel voldoening, hierdoor groeit je zelfvertrouwen, hiervan kun je als sporter profiteren.

Typen doelen

Doelen kunnen we opsplitsen in drie categorieën:

Resultaatdoelen Wanneer je een resultaatdoel maakt, vergelijk je jezelf met anderen. Voorbeeld: ik word de snelste hardloper worden op mijn hardloopvereniging. Prestatiedoelen Bij een prestatiedoel trek je de vergelijking met jezelf. Voorbeeld: Ik ga mijn persoonlijk record (PR) op de halve marathon verbeteren. Procesdoelen Een procesdoel heeft betrekking op de methode waarop de doelen bereikt worden. Bijvoorbeeld: Ik ga mijn looptechniek verbeteren.

Hoe stel je een doel?

Er bestaan verschillende modellen/principes die je kunt gebruiken bij het opstellen van een doel. Als fysiotherapeut gebruiken wij het SMART-principe. Dit stamt oorspronkelijk uit het bedrijfsleven maar is ook goed toepasbaar voor sporters.

De letters SMART staan voor: Specifiek - Is de doelstelling eenduidig? Meetbaar - Onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt? Acceptabel - Is deze acceptabel voor de doelgroep (jij als sporter) Realistisch - Is het doel haalbaar? Tijdsgebonden - Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

Voorbeeld van een SMART geformuleerd doel: “Over een jaar loop ik de marathon (42.195 km) van Amsterdam binnen drie uur en twintig minuten (3:20:00 uur)”

steps-to-goal

Tips

  • Zie doelen stellen als een continu proces dat bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling.
  • Stel doelen bij indien deze te hoog of te laag gesteld blijken te zijn.
  • Maak gebruik van subdoelen: als je bijvoorbeeld Nederlands kampioen hardlopen wilt worden. Begin dan met het stellen van procesdoelen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de looptechniek, of niet geblesseerd raken, dan kun je je persoonlijk record verbeteren, vervolgens kun je wedstrijden winnen.
  • Je kunt als sporter regelmatig meten waar je staat door middel van een test, denk aan een VO2max test voor hardlopers of wielrenners of een looptechniek analyse voor hardlopers. Maar ook een wedstrijd is vaak een goede meting van je progressie.

Heb jij een doel en wil je hulp om dit doel te bereiken. Wij helpen je hier graag bij. Als fysiotherapeuten en hardlooptrainers zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van sporters. Denk hierbij aan: het behandelen van blessures, blessurepreventie, verbeteren van je hardlooptechniek, uitvoeren van inspanningstesten of health checks en het opstellen van trainingsschema`s.

Auteur:

Frans Fysiotherapeut, hardlooptrainer

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.