Mijn ervaringen met de Merrel Trail Glove 5 [schoen review]

Ik krijg vaak vragen over hardloopschoenen. Over dit onderwerp heb ik een uitgesproken mening :). De enige functie van een schoen is het beschermen van je voet. Verder moet je voet zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van bewegen in de voet en de rest van het lichaam.

Daarom loop ik op minimalistische schoenen (of zonder schoenen). Een van mijn favoriete merken is Merrell. Mijn laatste aankoop is de Merrell Trail Glove 5. Mijn favoriete schoen was tot nu toe de Merrell Vapor Glove 2, deze schoen is extreem flexibel, hierop maak ik de meeste hardloop kilometers.

Mijn eerste indruk

Omdat ik ongeveer 75% van mijn trainingsomvang onverhard loop heb ik gekozen voor de Merrell Trail Glove 5. Tijdens de eerste kilometers is het even wennen. De zool is net als bij de Vapor Glove extreem dun, maar vanwege een extra beschermlaag iets stugger. Op onverhard terrein is dit niet direct waarneembaar, maar op asfalt voelt de schoen iets stijver. Vergeleken met een traditionele schoen voelt de schoen extreem direct aan. Je voelt precies wat er onder je gebeurt.

Looks

In de winkel trok de schoen meteen mijn aandacht vanwege de stoere maar ingetogen looks. Van mij hoeft een schoen niet perse schreeuwende kleuren te hebben, maar dit is een kwestie van smaak. Ik koos voor de kleur zwart en ben erg te spreken over de looks. Wil je liever iets opvallenders? Kies dan bijvoorbeeld voor de kleur Burnt Henna (afbeelding rechts) of Olive Drap.

Pasvorm

Voor mij is de pasvorm perfect, de Merrell Trail Glove 5 doet zijn naam eer aan en past als een handschoen om mijn voet. Prettig vind ik de relatief brede toebox (voorzijde). Dit geeft de tenen ruimte om te bewegen en bij te dragen aan de stabiliteit in de voet. Het bovenwerk van de voet is erg soepel en knelt nergens. Koop de schoen liefst een maat groter dan je “dagelijkse schoenen” en ga in ieder geval passen en laat je adviseren.

Comfort

De zool is extreem dun en heeft nagenoeg geen demping. Het voordeel hiervan is dat je heel goed contact maakt met de ondergrond, hierdoor gaat er veel informatie naar het brein. Dit stelt je in staat om continu de houding van de voet en daarmee de rest van het lichaam te corrigeren. Ik ben er van overtuigd dat dit leidt tot een betere (hard)looptechniek. Het bovenwerk van de schoen is soepel en zacht. Ook na 20 km lopen voelt de schoen voor mij nog comfortabel aan.

Zool

De zool van de schoen is gemaakt door Vibram. Het is een trailschoen die specifiek ontworpen is om op onverhard terrein te gebruiken. Trailschoenen zijn er in vele variaties. Zo heb je schoenen met extreem grof profiel geschikt voor lopen in modder. Deze schoen is meer allround, het profiel is er zeker, maar niet zo extreem als je in sommige andere modellen tegenkomt. Voor mij is dit een voordeel, je hebt met deze schoen een multifunctionele inzetbare schoen waar je ook prima een keer mee op asfalt kunt lopen.

Ondersteuning

De Merrell Vapor Glove 5 wordt verkocht als een neutrale schoen, wel viel mij op dat er aan de binnenzijde van de schoen in de voetboog een kleine verhoging is aangebracht. Dit deed mij eerst denken aan een anti-pronatie schoen. Bij het passen heb ik er op gelet of dit tijdens het lopen ook zo voelde. Gelukkig niet, het is niet zo dat de schoen mijn voet in een onnatuurlijke houding forceert. Wel vraag ik mij af wat de gedachte achter deze verhoging is. Ook kan ik mij voorstellen dat mensen met een lage voetboog het gevoel hebben dat ze ondersteund worden.

Heel-drop

De schoen is aan de voorzijde precies net zo hoog als aan de achterzijde, het is een zero-drop schoen. Dit zie ik als iets zeer positiefs. Op deze manier verstoort de schoen niet het natuurlijk beweegpatroon van de voet en daarmee de rest van het lichaam.

Gewicht

Met 170 gram (per schoen) is dit een extreem lichte schoen. Ik heb hardloopschoenen gehad die 400 gram per stuk wogen!

Materiaal

Het bovenwerk van de schoen is van een goed ademend mesh gemaakt. Het voelt zacht en comfortabel aan. Over de kwaliteit van het materiaal kan ik nog niets zeggen omdat ik ze pas een week in mijn bezit heb. Mijn andere paar Merrels gebruik ik al anderhalf jaar, ik heb hier al bijna 1000 km op gelopen. Langzamerhand zijn ze aan vervanging toe, maar dat is bij deze leeftijd en dit gebruik normaal.

Bescherming

Zoals ik eerder beschreef is de zool stugger dan de Vapor Glove 2, maar veel soepeler dan de meeste andere trailschoenen. In de schoen bevind zich een “rock plate” die de voet beschermt tegen obstakels onder de voet. Denk aan scherpe kiezels. Dit is voor een trailschoen wel prettig.

Voor wie?

Dit is een minimalistische schoen, loop je nu op een schoen met veel demping, heel-drop of misschien een anti-pronatie schoen. Dan adviseer ik je om de belasting heel voorzichtig en gedoseerd op te bouwen. Je voet moet eerst sterker worden. Maar wanneer je dit doet, heb je aan de Merrell Trail Glove 5 echt een hele goede schoen, daarnaast krijg je er hele sterke voeten van en een betere looptechniek!

Waar te koop?

Ik heb de schoenen gekocht bij Max Sport, Max Euwe Plein 54 in Amsterdam. Ze hebben alle modellen van Merrell in de winkel, je wordt er goed geholpen door het deskundige en vriendelijke personeel. Ze hebben ook een webshop.

Beginnen met hardlopen op minimalistische schoenen

Wil je sterkere voeten, een betere houding en een betere hardlooptechniek? Dan is een paar minimalistische schoenen iets voor jou! Kun je wel wat hulp gebruiken met het versterken van de spieren in de voet? Of bij het hardlopen met de juiste techniek? Maak dan een afspraak met een van onze therapeuten.

Auteur:
Frans
Fysiotherapeut, hardlooptrainer, minimalistisch hardloper

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.