Trailrunning: avontuurlijk rennen in de natuur

Het is ruim een jaar geleden dat mijn loopmaat Nils mij overhaalde om een keer mee te lopen met een trailrun. Sinds het begin van mijn hardloopcarrière heb ik talloze wedstrijden op de weg gelopen en het leek mij leuk om een keer iets anders te proberen. Zodoende stond ik in augustus 2014 aan de start van de Trail des Fantomes in La Roche-en-Ardenne voor een 26 km trailrun.

Wat is trailrunning? Trailrunning staat voor off-road hardlopen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen, zoals omgevallen boomstammen, heuvels, bergen, rotsen en beekjes. Er wordt vooral op gevoel en minder op snelheid gelopen. Dit zijn voor een groeiende groep hardlopers de ingrediënten van een nieuwe passie. De beste vergelijking vind ik eigenlijk: “mountainbiken maar dan zonder fiets”. Tijdens het lopen van een trail is er veel afwisseling in klimmen, dalen en in verschillende soorten ondergrond. Hierdoor krijgt het lichaam een grotere variatie aan prikkels, iedere stap is anders. Door deze variatie is het hardlopen gemakkelijker vol te houden en kun je vrij snel je actieradius (loop afstand) uitbouwen.

Populariteit Steeds meer hardlopers ontdekken deze sport. Het grote verschil met het lopen over asfalt zit met name in de beleving, deze manier van hardlopen door de natuur werkt ontspannend en is door het continu variërende landschap nooit saai.

#tdf 53km #larocheenardenne #trailrunning #loopwijzer #amstelfysio

Een foto die is geplaatst door AmstelFysio (@amstelfysio) op

Hoe wordt je een trailrunner? Trails zijn er in alle soorten en afstanden, je hoeft geen ervaren hardloper te zijn om het eens te proberen. Door het oneffen terrein is wel meer wendbaarheid, techniek en concentratie vereist. Net als bij het hardlopen op de weg is een gedoseerde opbouw belangrijk. Ook is het gebruik van trailschoenen aan te raden, deze schoenen hebben meer profiel dan “gewone” hardloopschoenen.

Waar kun je trails lopen? Zelfs wanneer je in Amsterdam woont liggen de mooiste trails dichtbij. Denk aan de Kennemerduinen, Schoorl, de Utrechtse heuvelrug en het Naardermeer. Natuurmonumenten heeft zelfs een speciale app met trailroutes.  Voor uitdagendere trails en meer hoogtemeters kun je bijvoorbeeld naar de Ardennen gaan. Een van ’s werelds meest uitdagende trails is de Ultra Trail Mont Blanc een wedstrijd van 166 km met ongeveer 10.000 hoogte meters.

Na mijn eerste trailwedstrijd was ik meteen verslaafd. Sindsdien rijd ik regelmatig naar België om flink wat hoogte meters mee te pakken en probeer ik iedere zondag in de buurt van Amsterdam een route te lopen met zoveel mogelijk onverharde kilometers. Voorlopig ben ik op deze sport nog niet uitgekeken.

Auteur: Frans Fysiotherapeut, hardlooptrainer

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.