Smokkelen op je hardloopschoenen

De naam sprak mij meteen aan toen ik de advertentie voorbij zag komen op facebook. De Smokkelaarstrail klinkt als een spannende en uitdagend evenement.

Het is een trail door de bossen van de diverse landgoederen in de grensstreek tussen Goirle, Hilvarenbeek en het Belgische Poppel. Het trailparcours laat de mooiste plekken van dit gebied zien.

Geschiedenis

Het grensgebied tussen Tilburg, Goirle en het Belgische Poppel was in de vorige eeuw een geliefd en berucht smokkelgebied. De smokkelaars wisten ’s nachts hun weg te vinden door de uitgestrekte bosgebieden. De vele paden en veldweggetjes vormden het decor van spannende smokkelnachten met confrontaties tussen smokkelaars en douaniers.

Rond 1900 was zout de meest begeerde smokkelwaar uit België. Zout was in Nederland vanwege accijns meer dan twee keer zo duur als in België (toen zo’n 3 cent per kilo). Daarna was roomboter een bijzonder gewild artikel om naar België te smokkelen. Ook suiker en jenever waren smokkelwaar. Later werd overgegaan op vee.

Door de blubber of door het struikgewas

Als ik `s ochtends om 11 uur samen met mijn loopmaat Chris aan de start sta zijn de weersomstandigheden fantastisch met 6 graden, een fris windje en een scherp zonnetje.

Na het startschot lopen we al snel de bossen in, het parcours bevat maar weinig hoogtemeters maar is vrijwel volledig onverhard. Door de grote hoeveelheid regen de afgelopen week zijn er af en toe stukken die technisch lastig zijn. De keuze is vaak: tot aan je enkels in de blubber of een omweg door het struikgewas om droge voeten te houden.

Het parcours staat duidelijk aangegeven met rode pijlen. Een groot gedeelte van het parcours bestaat uit prachtige singletracks, dit wordt afgewisseld met bospaden en lange rechte stukken langs de bosrand. Onderweg loop je door naald- en loofbossen en kom je langs beekjes en vennetjes.

Op 15 km is er een verzorgingspost met water, bouillon en fruit. Vlak voor de finish moet er nog een obstakel worden overwonnen, een sloot van ongeveer 1,5 meter. De afstand viel op zich mee, maar doordat ik met vermoeide benen plotseling een explosieve sprongbeweging moest maken was het toch een uitdaging. Eenmaal bij de finish aangekomen kregen we in plaats van een medaille een pakje smokkelaars boter. Hier was ook weer een zeer goed uitgeruste verzorgingspost waar onder andere Radler 0% en worstenbroodjes lagen.

Samenvatting

De smokkelaar trail vond ik iets minder spannend dan de naam deed vermoeden. Tenminste wanneer je deze trail vergelijkt met trails die ik de laatste tijd heb gelopen in de Ardennen of bijvoorbeeld trail by the sea in Zeeland. Tijdens het lopen bedacht ik dat het mooi zou zijn wanneer de trail `s nachts zou worden gelopen bij volle maan met een hoofdlamp. Dit zou bijdragen aan het smokkelaars gevoel en iets meer een “illegaal” karakter geven aan het evenement.

De organisatie was fantastisch, er was voldoende parkeergelegenheid en het restaurant “Roovertsche Leij” was een ideaal start en eindpunt. De bewijzering van het parcours was perfect en er werd veel gedaan om de veiligheid te vergroten, zo was de trail ingedeeld in veiligheidszones en reden er EHBO-ers op mountainbikes op het parcours.

Qua afstanden is er de keuze tussen 12,5 km en 25,5 km. Met 500 deelnemers is het een relatief klein evenement. Dit zorgt voor een hele ontspannen en gezellige sfeer. Deze trail is ook heel toegankelijk voor beginnende traillopers omdat het parcours technisch relatief gemakkelijk is en er weinig hoogtemeters worden gemaakt.

Auteur: Frans Fysiotherapeut, hardlooptrainer, trailrunner

Foto’s: Petra Eigenraam

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.