AmstelFysio doet de Amsterdam Zwemloop

De evenementenagenda van AmstelFysio zit voor 2018 al lekker volgepland, maar woensdagavond 16 mei was toch wel een heel bijzonder evenement omdat ons AmstelFysio team zowel voor dit evenement fysiotherapie op locatie verzorgt als deelneemt aan de wedstrijd. Karlijn en Aniek namen de fysiotherapeutische begeleiding voor hun rekening terwijl Bart, Frans & Franc aan het zwemmen en het hardlopen waren.

Onze partners Swimfantastic en Loopwijzer organiseerden voor de tweede keer de Amsterdam zwemloop. Daarnaast was onze partner Athlete Sports World als sponsor actief betrokken bij dit evenement.

De zwemloop is een evenement waarbij de deelnemers 500m zwemmen en vervolgens 5km hardlopen of 1000m zwemmen en 10km hardlopen. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen als duo (estafette) of alleen aan het loopevenement. Als partner van dit evenement verzorgen wij fysiotherapeutische begeleiding voor de atleten.

Halve triathlon ambities

Zoals je misschien eerder voorbij hebt zien komen op social media zijn Frans en Franc in voorbereiding voor hun eerste IronMan 70.3 (halve triathlon). Hiervoor volgen ze zwemtraining bij Marjon van Swimfantastic en wekelijks looptraining bij Nils van Loopwijzer. Dit evenement is natuurlijk een kans bij uitstek om deze twee fantastische sporten te combineren.

Blog gaat verder onder de foto

Het Flevoparkbad in Amsterdam oost biedt een fantastische locatie voor dit evenement. De sfeer voor de start is goed, hier en daar zie je wat gespannen gezichten, veel mensen maken gebruik van wetsuits en een aantal stoere bikkels durven het aan om in zwemkleding te starten bij een watertemperatuur van 18 graden. De voordelen van een wetsuit zijn natuurlijk een betere ligging in het water en minder last van de kou. Nadeel is dat het uittrekken van een wetsuit weer extra tijd kost bij de transitie naar het looponderdeel.

Wedstrijdverslag Amsterdam Zwemloop

Om 19.00 uur vindt de start plaats van de 1000m (zwemmen) 10km (hardlopen) afstand. Waar Franc eerder op de avond nog grappen aan het maken is, staat zijn gezicht vlak voor de start bloedserieus, en uiterst geconcentreerd.

De zwemmers starten met hun hand aan de rand van het zwembad, na het startschot is het even een korte chaos in het water totdat alle zwemmers hun plekje hebben gevonden.

Franc zwemt uiterst precies met lange krachtige slagen, wat opvalt is dat hij heel efficiënte keerpunten maakt waardoor er geen tijd verloren gaat.

Na ruim 14 minuten komt de eerste zwemmer uit het water. Franc doet er 20 minuten over waarna hij zich snel richting de wisselzone spoed na 2.16 minuten start hij aan het loop onderdeel. Op dat moment is de briefing al bezig voor de 500m (zwemmen) 5km (hardlopen) waar Frans aan mee doet.

Om 19.30 uur start de 500m / 5 km, Frans maakt een goede start en ligt in zijn baan de eerste helft van de wedstrijd voorop en moet dan de koppositie afstaan. Zwemmen is niet zijn sterkste onderdeel, met een tijd van 10 min komt hij uit het water waarna hij zich naar de wisselzone begeeft.

Na een snelle wissel (1.25 min) start hij aan de 5 km hardlopen, aangezien het lopen voor hem een sterker onderdeel is kan hij lopers die voor hem het zwembad uit kwamen op dit onderdeel weer inhalen. De eerste helft van het loopparcours gaat vrij gemakkelijk omdat er een stevige wind in de rug staat. Ongeveer op km 2 kan hij nog snel een high five aan collega Bart geven die in de kopgroep van de 1000m/10km meeloopt. Even later komt hij in tegengestelde richting ook Franc tegen die er nog fris uitziet en inmiddels aan zijn 2e ronde van het 5 km parcours bezig is.

Uiteindelijk finisht Bart met een derde plaats in 1.01.19, Franc met een 18e plaats in 1.09.58 en Frans met een 12e plaats in 33.33 min.

Blog gaat verder onder de foto

Na afloop is het even heel druk in de tent van AmstelFysio, gelukkig zijn er geen ernstige acute blessures en hebben alle deelnemers op een paar kleine pijntjes na zonder problemen kunnen deelnemen aan dit fantastische evenement. Bij de finish is de sfeer erg goed en komen we veel oud patiënten tegen en sporters die nog steeds door ons begeleid worden.

Wij danken onze partners Loopwijzer en Swimfantasticvoor de organisatie. Volgende jaar zijn wij er weer bij!

Auteur: Frans, Fysiotherapeut, hardlooptrainer

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.