Franc is fysiotherapeut bij Rock a Rail 2015

Afgelopen zaterdag was ik namens Amstelfysio aanwezig bij Rock a Rail. Hét urban snowboard event van de lage landen. Dit jaar werd het event voor de vijfde keer georganiseerd. Mijn taak was het verzorgen van fysiotherapeutische begeleiding voor de boarders.

Snowboarders vanuit de hele wereld komen op uitnodiging naar Den Haag om zich te meten met de besten. Het deelnemers veld bestond uit drie groepen heren en een groep dames. Allemaal in topconditie om hun kunsten op de rails te laten zien. Bij aankomst op de de grote markt is het in eerste instantie even chaos. Er moeten nog een paar last minute dingen geregeld worden alvorens er gestart kan worden met de warm-up sessies.

#quickfix @rockarail by our #manualtherapist Franc #medicalstaff #snowboarding #thehague #fysiotherapie #amstelfysio #sportslab

Een foto die is geplaatst door AmstelFysio (@amstelfysio) op

In het “ridershouse” bereid ik me voor op de avond. De behandelbank staat en de tape ligt klaar! Eerst starten de dames. Ik controleer preventief een knie en een schouder bij een van de dames. Na de heat heeft één van hen last van haar nek en bovenrug. Na onderzoek blijkt met name de bovenrug vast te zitten. Een “high velocity trust manipulatie” biedt gecombineerd met detoniserende technieken uitkomst. Ondertussen is het keihard aan het hagelen en komen ook de mannen een voor een binnen voor een check-up. Na een paar checks en tapes komt er iemand ondersteund door twee anderen binnen. Hij is met een gestrekt been geland vanaf de straight rail en heeft direct een pijnlijke knie. Zelf heeft hij een knappend geluid gehoord. Mogelijk een voorste kruisband? Na onderzoek kan er één ding geconcludeerd worden: verdere deelname aan de contest is uitgesloten. De rest van de avond verloopt ondanks de bizarre tricks en vele valpartijen rustig.

Amazing #snowboarding @rockarail #amstelfysio #sportslab #medicalstaff

Een video die is geplaatst door AmstelFysio (@amstelfysio) op

Als ik besluit om nog even naar buiten te gaan valt er plots iemand hard op zijn rug en blijft liggen. Samen met de toegesnelde EHBO-er controleren we hem op vitale functies en zekeren de omgeving. Na kort onderzoek blijkt er geen sprake van ernstig letsel te zijn. Wij besluiten hem overeind te hijsen en hij kan gelukkig zijn wedstrijd vervolgen.

Al met al een super tof evenement om onderdeel van uit te mogen maken. Ik kijk uit naar volgend jaar!

Auteur: Franc Fysiotherapeut / Manueel therapeut

Inspiratielezing - in 2 jaar van schoolslag naar deelname aan het WK IRONMAN (do. 7 mrt. 2019 19:00 uur)

Roy Lagerburg is langeafstandstriatleet. In 2014 zwom Roy nog schoolslag en in 2016 stond hij op het WK IRONMAN op Hawaii. In deze inspiratiesessie vertelt Roy hoe hij dat gedaan heeft, hoe hij er op terug kijkt en hoe hij jouw kan helpen met jouw volgende triathlon (voor alle niveaus). Meer info + aanmelden.