Belangrijke informatie omtrent zorgverzekering 2021

Het einde van het jaar nadert, dit betekent dat het voor ons als fysiotherapeuten, maar ook voor jou als consument goed is om nog eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Omdat wij de laatste jaren veel druk ervaren van zorgverzekeraars en zien dat ze steeds een grotere machtspositie krijgen hebben wij besloten met een aantal partijen geen contract te tekenen. In dit artikel willen we je in het kort toelichten hoe de zorgverzekeraars deze macht de afgelopen jaren toepassen op fysiotherapeuten in Nederland en wat dit voor jou betekent. Zo willen we je bewust laten nadenken om een keuze te maken voor een zorgverzekeraar die het beste bij je past.

Afhankelijk van je zorgpolis is het nog steeds mogelijk dat je behandelingen gedeeltelijk of volledig vergoed worden. Het grootste verschil is dat je bij de verzekeraars waar wij geen contract mee hebben zelf eerst de rekening betaald, waarna je deze later bij de zorgverzekeraar eenvoudig kunt declareren.

Voor 2021 sluiten we namelijk geen contract af met een aantal verzekeraars, zie afbeelding:

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

Huidige stand van zaken

De fysiotherapie in Nederland staat onder zware druk van de zorgverzekeraars. In de contracten die jaarlijks door zorgverzekeraars aan ons worden aangeboden zien we de volgende trends:

• Ontbreken van transparantie behandelindex en omzetplafonds zonder onderbouwing;
• Steeds minder zittingen worden vergoed;
• Handhaving of steeds lagere tarieven voor de geleverde zorg;
• Eenzijdige opzegging door de zorgverzekeraar;
• Toename van administratieve verplichtingen.

Zorgverzekeraars stellen veel voorwaarde en vragen een overdosis aan administratief werk. Onze passie is mensen van hun klachten af helpen en daar willen wij zoveel mogelijk tijd van de behandeling in steken.

Waar we naar toe willen

Eind 2016 hebben we daarom besloten om geleidelijk aan volledig contractvrij te gaan werken. Hiermee zijn we er van overtuigd om de beste zorg aan jou te kunnen geven. Bij een zorgverzekeraar ben je een nummer dat middels statistiek in een hokje geplaatst wordt, bij ons sta jij centraal en bieden we je de hulp die je nodig hebt.

Een contract met zorgverzekeraars heeft overigens niks met de kwaliteit van onze behandelingen te maken. Deze is gewaarborgd doordat bijvoorbeeld onze therapeuten ingeschreven staan in het BIG-register en het Centraal Kwaliteit Register (CKR).

Welke polis kies jij?

Door de zorgverzekeraar worden diverse polissen aangeboden. De meest voorkomende polissen zijn de natura- en de restitutiepolis.

Bij een restitutiepolis mag je zelf je fysiotherapeut (of arts) kiezen, zonder dat dit van invloed is op de vergoeding van zorg die je ontvangt. Dit geldt ook als wij geen contract hebben met deze zorgverzekeraar.

Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel iets duurder dan een naturapolis.

Hoe kun je een declaratie indienen voor je fysio behandeling?

Declaraties zijn eenvoudig in te dienen bij alle zorgverzekeraars via het internet. Dit kost maar enkele minuten:

• Ga naar de website van je zorgaanbieder en login in de beveiligde ‘mijn’ omgeving.
• Klik declaratie indienen aan.
• Vul het digitale formulier in en voeg een scan of een goede foto van de rekening(en) toe.
• Controleer en verstuur de declaratie.
• Declaraties worden vervolgens vaak al binnen een week vergoed.

Wat raden we je aan te doen

Kijk goed hoe je verzekerd bent en wat je eventueel vergoed krijgt. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Kom je er zelf niet uit? Voel je vrij contact met ons op te nemen.

We waarderen jou als klant en hopen je volgend jaar te mogen ontvangen in onze gloednieuwe praktijk / health club op de Oudeschans. Ook wanneer je niet geblesseerd bent helpen we je graag met het voorkomen van blessures of met de voorbereiding op sportieve uitdagingen.

Sportieve groet,

Team AmstelFysio

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.