Wat is dry needling en hoe werkt het?

Binnen ons team van 3 fysiotherapeuten en 1 manueel therapeut heb ik mij gespecialiseerd in dry needling en hardloopblessures. In 2011 heb ik de opleiding dry needling gevolgd en sindsdien gebruik ik deze methode vaak bij (chronische) spier en pees blessures. In oktober 2015 heb ik mijn diploma hardlooptrainer bij de atletiekunie behaald, dit is een mooie combi met fysiotherapie om hardlopers optimaal te kunnen begeleiden. In deze blog vertel ik je meer over dry needling en op welke manier wij het gebruiken.

Dry needling bij fysiotherapie AmstelFysio

Wat is dry needling?

Grondleggers van de dry needling techniek zijn Janet Travell, de lijfarts van John F. Kennedy, en professor Simons. Bij dry needling worden triggerpoints (verhardingen) in de spier kortdurend aangeprikt met dunne acupunctuur naalden. Een triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Het inbrengen van de dunne naalden voel je bijna niet, ’dry’ duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Door het aanprikken van het triggerpoint zal de spier snel ontspannen door een zgn. ‘local twitch respons’.  Na de behandeling voelt de behandelde spier vaak wel wat vermoeid, stijf of beurs aan, maar dat is meestal van korte duur. 1 tot 2 dagen spierpijn na een behandeling is heel normaal.

#dryneedling #AmstelFysio #Amsterdam #running #quadriceps #runnersknee

Een video die is geplaatst door AmstelFysio (@amstelfysio) op

Sport en dry needling

De meeste sporters  willen snel weer kunnen starten met hun sport na het ontstaan van een blessure, dry needling is dan een effectieve manier om de voorwaarden te creëren voor sneller herstel. Als de spieren ontspannen zijn, kan er namelijk gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

Deze methode is zeer effectief bij hardloopblessures zoals de lopersknie en achillespeesklachten. Bij een tenniselleboog, spanningsklachten in de nek of RSI-klachten is dry needling ook geschikt om snel herstel te bereiken.

Deze methode is onderdeel van de reguliere fysiotherapiebehandeling. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt de behandeling volledig vergoed.

Heb je klachten? Wacht niet te lang en laat een fysiotherapeut er naar kijken. Wij helpen je graag verder. Lees meer over AmstelFysio in Amsterdam of bel gelijk voor een afspraak: 020 – 26 10 26 8.

Auteur: Annet Fysiotherapeut, hardlooptrainer

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.