Misstanden in verzekeringsland

Graag brengen we je op de hoogte over de machtspositie van zorgverzekeraars in het algemeen, hoe ze deze macht de afgelopen jaren toepassen op fysiotherapeuten in Nederland en wat dit voor jou kan betekenen. Zo willen we je bewust laten nadenken om een keuze te maken voor een zorgverzekeraar die het beste bij je past.

Voor 2017 sluiten we namelijk geen contract af met CZ en haar dochters OHRA en Delta Lloyd.

Huidige stand van zaken Het is bijna niet te missen in het nieuws: de fysiotherapie in Nederland functioneert onder zware druk van de zorgverzekeraars. In de contracten die jaarlijks door zorgverzekeraars aan ons worden aangeboden zien we de volgende trends:

  • Ontbreken van transparantie à behandelindex en omzetplafonds zonder onderbouwing;
  • Steeds minder zittingen worden vergoed;
  • Handhaving of steeds lagere tarieven voor de geleverde zorg;
  • Eenzijdige opzegging door de zorgverzekeraar;
  • Toename van administratieve verplichtingen.

Wat betekent dit voor AmstelFysio? AmstelFysio is een groeiende praktijk. Steeds meer patiënten weten ons te vinden en geven ons een zeer hoog waarderingscijfer. Het bedrag dat wij per verzekeraar declareren, neemt daarmee logischerwijs toe. Dit komt niet omdat wij per patiënt vaker behandelen, maar omdat wij simpelweg meer mensen van fysiotherapie voorzien. Er is dus geen toename van het gemiddeld aantal behandelingen (weergegeven in de inmiddels niet transparante en dus beruchte ‘behandelindex’) maar wel een toename van omzet. Voor ons als ondernemende fysiotherapeuten die het beste voor hebben met hun patiënten, een teken van succes.

CZ denkt hier anders over en heeft daarom voor 2017 een omzetplafond ingesteld, dat wij in augustus 2017 (!) verwachten te bereiken. Op basis waarvan is ons echter geheel onduidelijk. Navraag bij CZ leverde niks op. Zo blijft het gissen, maar het zal ongetwijfeld een kostenbesparende maatregel zijn. AmstelFysio biedt kwaliteit. Met de tarieven die CZ bereid is te betalen voor behandelingen van de voor hen zo gewaardeerde patiënten, kunnen wij deze kwaliteit niet bieden.

Wat betekent dit voor jou? We willen je wijzen op de keuzevrijheid die je hebt om te switchen van zorgverzekeraar. Een aantal zorgverzekeraars bieden wél de kwaliteit die wij bij AmstelFysio belangrijk vinden. Blijf je bij of stap je over naar CZ, OHRA of Delta Lloyd dan betaal je de nota zelf en kun je deze declareren bij de zorgverzekeraar. Het kan zijn dan je minder vergoed krijgt.

Op de website: www.stopdebehandelindex.nl kun je meer informatie lezen en de petitie tekenen.

Bij vragen kun je uiteraard bij ons terecht.

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.