Manuele therapie voor hardlopers

Bij de manueel therapeut kunt u terecht voor diverse klachten. Manuele therapie is met name geschikt voor klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect is normaal gesproken direct merkbaar. Uw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken makkelijker af.

Wanneer gaat een hardloper naar de manueel therapeut?

U kunt met veel hardloopklachten naar een manueel therapeut. Maar met name bij onderstaande klachten is het aan te raden een manueel therapeut te bezoeken:

  • Wanneer u uw enkel heeft verzwikt
  • Bij aanhoudende knieklachten
  • Klachten in de voet of enkel
  • Klachten aan boven of onderzijde van kuitbeen
  • Klachten die na veelvuldig behandeling niet verminderen
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Stijfheid in de wervelkolom

Tijdens een eerste afspraak moet uit u verhaal en het onderzoek van de manueel therapeut blijken of u klachten verholpen kunnen worden middels manuele therapie.

Manuele therapie

De Manueel therapeut is een specialist op het gebied van diagnostiek bij en behandeling van stoornissen van het bewegingsapparaat. Zijn specifieke deskundigheid is gebaseerd op een, postacademiale of postuniversitaire opleiding, waarvoor de opleiding fysiotherapie of geneeskunde de basis vormt.

Manuele therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten, waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan botstukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren.

Indicatie

De indicatie is een stoornis in het bewegingsapparaat die zich uit in beperkingen tijdens hardlopen. Hierbij staan centraal de wervelkolom en de ledematen. Met name bij al langer aanwezige pijn en of beperkt bewegen kan de wervelkolom betrokken zijn als gevolg van een diversiteit van oorzaken. Niet zelden zien we eenvoudige klachten in enkel of voet welke op termijn blokkades veroorzaken in lage rug tot de nek aan toe.

Behandeling

Wij zijn direct toegankelijk, dus zonder tussenkomst van huisarts of specialist te raadplegen voorafgaand aan een manueel therapeutisch consult. Het manueel therapeutisch onderzoek bestaat uit een oriënterend gesprek met specifieke vragen op hardloop gebied. Te denken aan intensiteit, duur, frequentie, ondergrond en geplande doelen. Aansluitend een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan , c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Mocht er uit onderzoek blijken dat er behoefte is aan aanvullende diagnostiek ( zoals röntgen, echo, laboratorium enz.), wordt er contact opgenomen met de arts. We beschikken over een uitstekend netwerk van specialisten rondom hardlopen. Hierbij te denken aan hardloopscholen, hardloopwinkels, podologie, diëtist en orthopeden.

Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen over manuele therapie neem dan contact op met AmstelFysio.

Tot ziens in één van onze praktijken, park of bos.     

Auteur:

Franc Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.