Knieklachten? De fysiotherapeut weet er alles van

Dat de fysiotherapeut verstand heeft van het menselijk lichaam is geen verrassing. Hoeveel verstand hij heeft misschien wel. Een fysiotherapeut kan met een gedegen anamnese en lichamelijk onderzoek bijna net zo goed een diagnose stellen bij knieklachten als medisch specialisten die gebruik kunnen maken van röntgen en MRI beeldvorming.

In een onderzoek zijn 179 personen met knieklachten gediagnosticeerd door een fysiotherapeut en een medisch specialist. Deze specialisten waren orthopeden of sport artsen. De meest voorkomende klachten aan de knie zijn artrose, patellfemoraal, meniscus letsel en kruisband letsel. In ruim 90 procent van de gevallen kwamen de fysiotherapeut en specialist onafhankelijk tot dezelfde diagnose.

Niet alleen werd de juiste diagnose gesteld, ook werden in ruim 96 procent van de gevallen de overige diagnoses uitgesloten.

Naast het stellen van de diagnose werd ook gekeken naar de meest geschikte behandeling. Van de 23 patiënten die volgens de specialisten in aanmerking kwamen voor een operatie had de fysio er 2 gemist. De specialisten hadden 150 patiënten conservatief laten behandelen, daarvan adviseerde de fysiotherapeut er 11 een operatie.

Dit onderzoek is gedaan met een fysiotherapeut die slechts een jaar ervaring had tegenover gemiddeld 20 jaar voor de specialisten.

Hoewel dit onderzoek redelijk kleinschalig was geeft het wel duidelijk de meerwaarde van de fysiotherapeut aan. Niet alleen heeft de fysiotherapeut de juiste tools om tot een goede diagnose te komen, ook kunnen zij het juiste behandeltraject kiezen.

Het is dus belangrijk om een therapeut te zoeken die meer ervaring heeft met knieklachten en de juiste skill set heeft.

Broninformatie: Décary S, Fallaha M, Pelletier B, [et al.]. Diagnostic validity and triage concordance of a physiotherapist compared to physicians’ diagnoses for common knee disorders. BMC Musculoskeletal Disorders 2017; 18(1): 445-453

Voor het volledige onderzoek klik hier

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.