Echografie: daar hoef je niet perse zwanger voor te zijn

Voor degene die dacht dat een echo alleen maar gebruikt werd bij zwangere vrouwen, heeft het mis! Bij een echografie worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultrageluidsgolven. Dit is een handig hulpmiddel bij de diagnose van blessures. Door ontwikkeling van technologie is het nu mogelijk om ook bij de fysiotherapeut echografisch onderzoek te laten uitvoeren op de praktijk, hierdoor kunnen pezen en spieren beoordeeld worden op kwaliteit.

Wat is echografie?

Bij een echografie, ook wel een echo genoemd, worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultrageluidsgolven. Deze golven worden middels een zogeheten transducer over de huid bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillende dichtheden van het weefsel, welke opgevangen worden door de transducer waarna de signalen door een computer in beeld worden omgezet.

Waarom echografie?

Middels echografie zien we op weefselniveau wat de blessure is en in welke fase van herstel deze zit. Hierdoor kan bepaald worden wat het behandeltraject wordt en hoelang deze zal duren. Zo kan je met een echo zien of er zwelling aanwezig is, de spier of pees is aangedaan, er verkalking aanwezig is of dat een slijmbeurs klachten geeft. Er zijn meerder structuren zichtbaar middels een echo. Ongeveer 30% van de sportblessures betreft een spier. Echografie kan dus erg belangrijk zijn voor een goede diagnose en om te bepalen wanneer en in welke mate trainingen hervat kunnen worden.

Echografie en ….

 • Achillespeesontsteking

  Achillespees klachten worden veroorzaakt door chronisch herhaalde bewegingen, zoals hardlopen en springen. De pijn wordt gevoeld 1,5 tot 7 cm boven de hak en er is een verdikking aanwezig. Met een echografie wordt de dikte van beide pezen opgemeten en vergeleken, zowel in de lengte als in de breedte.
 • Fasciitis plantaris en hielspoor

  Dit zijn de meest gediagnosticeerde blessures aan de voet en kunnen daarmee zorgen voor een sterke beperking bij sporters en mensen met een staand beroep. De pijn bevindt zich ter hoogte van de hak en er is sprake van een verdikking. Deze klachten komen bij 3 tot 7% van de sporters voor en betreft zelfs 8% van alle hardloopblessures! Bij een hielspoor is er sprake van een functionele aanpassing van het hielbeen, er ontstaat namelijk een soort vergroeiing. Deze vergroeiing wordt een spoor genoemd en ontstaat door overmatige pronatie (naar binnen zakken) van het hielbeen.
 • Knieklachten

  Echografie kan goed toegepast worden bij knieklachten die al een enige tijd duren, waarbij er geen trauma aan vooraf is gegaan waardoor de klachten zijn ontstaan. Denk hierbij aan de jumpersknie, runnerknie, quadricepspees aanhechting, Osgood Schlätter, slijmbeursontsteking en een meniscus cyste. Een goed voorbeeld waarbij er sprake is van meerwaarde van een echografie-apparaat, is bij het diagnosticeren van Osgood Schlätter. De pijn bevindt zich onder de knieschijf. Echter zitten er diverse structuren in die regio, namelijk een groeischijf, knieschijfpeesaanhechting, slijmbeurs. Het belangrijk is dat er goed onderscheid gemaakt wordt om welke structuur het gaat, zodat de juiste prognose en behandelstrategie gekozen kan worden. Voorste- en achterste kruisband rupturen, meniscusklachten of een luxatie van de knieschijf zijn voorbeelden van blessures die niet beoordeeld kunnen worden door middel van een echo. Het gevolg van deze blessures, hydrops (vocht), is wel zichtbaar.
 • Schouderklachten

  Schouderklachten zijn erg goed te beoordelen door middel van een echo. Zo kan men door het maken van een echografie zien of er sprake is van kalkdepots in de spier of pees, betrokkenheid van de slijmbeurs of bijvoorbeeld een spierruptuur van de rotator cuff. Daarnaast is het handig dat er een dynamische (bewegende) echo gemaakt kan worden, zodat zichtbaar wordt of er structuren ingeklemd raken onder het schouderdak.
 • Slijmbeursontsteking

  Deze ontstaat door overmatig belasting of onderliggende aandoeningen. Er ontstaat vocht, waardoor de slijmbeurs zich uiteindelijk zal gaan vullen. Het maken van een echo is dan ook de eerste keuze bij verdenking van betrokkenheid van een slijmbeurs. Veel voorkomende plekken waar slijmbeursontstekingen ontstaan zijn in de schouder, elleboog, heup, knie en enkel.
 • Spierscheur

  Door het maken van een echografie bij betrokkenheid van een spier, kan een spierscheur of spierruptuur zeer nauwkeurig worden gelokaliseerd en beoordeeld worden op gradatie. Het ideale moment om een echo te maken bij een spierscheur, is 2 tot 48 uur na het ontstaan ervan. Bij gradatie 0 is er geen scheur zichtbaar. Bij gradatie 1 is er een minimale scheur zichtbaar, waarbij minder dan 5% van de spierbuik betrokken is. Bij gradatie 2 is er sprake van een partiële scheur, waarbij er tussen de 5 en 50% van de spierbuik betrokken is. Wanneer de spier volledig afgescheurd is, is er sprake van gradatie 3. Het is belangrijk om een echografie te maken bij een spierruptuur om te bepalen wat de ernst is, in welke stadium de scheur zich bevindt en om te bepalen hoeveel litteken weefsel er is. echoapparaat

Amstel Fysio en echografie

Bij Amstel Fysio kan je ook een echo laten maken! Eens per twee weken komt Wibbo Hummelen van FysioEchografie Mobiel op donderdagochtend langs om bij patiënten een echo te maken. Wibbo is van origine sportfysiotherapeut en heeft zich gespecialiseerd in het maken echo’s. Wil jij specifieke informatie krijgen over een blessure, dan kan je bellen om een afspraak in de plannen voor een echo! De kosten zijn € 40,- per consult.

Auteur:

Wibbo, Sportfysiotherapeut, echografist Karlijn, Fysiotherapeut bij AmstelFysio

Lees verder - Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Langdurig zitten is erg slecht! Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. In onderstaande blog geven we je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen. Lees de 5 tips.