Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van gezondheid en hardlopen.


A Runner's knee - Never again! (5 tips & 5 exercises)

Nothing is worse than having to stop running due to aches, pains and injuries. A very common running injury that we see at our practice AmstelFysio is the runner’s knee, which is characterized by pain on the outside of your knee. This type of pain can happen to every runner, whether you’re a novice runner or an experienced one, and is one of the most frequently reported running injuries.

Lees verder€18.000,- opgehaald voor Griekse Stichting tijdens Marathon Athene [+ Wedstrijdverslag]

Het is 5.00 uur als ik wakker wordt van het geluid van mijn wekker. Ik open mijn ogen en zie mijn wedstrijdkleding naast mij over de stoel hangen. Zoals voor iedere race bekruipt mij dat speciale gevoel. Een mix van opwinding, spanning en focus. Tijdens het ontbijt samen met Chris neem ik in mijn hoofd de checklist van alles wat ik voor de start moet doen nog een keer door. Startnummer mee, isotone gels, een dubbele knoop in mijn veters, hier en daar wat vaseline smeren tegen schuurplekken. De vorige avond hebben we al uitgezocht waar we straks op de bus moeten stappen die ons naar Marathon brengt.

Lees verder


Breaking News - we gaan verhuizen!

Eindelijk is het dan zo ver. We gaan verhuizen! We hebben het er al twee jaar over, maar een geschikte locatie vinden bleek erg lastig te zijn. Maar nu is de kogel dus door de kerk. De huur bij BasicFit is opgezegd en ons nieuwe huurcontract is getekend. We verhuizen van de Amstelstraat naar de Oudeschans 5a.

Lees verder


Wat is het verband tussen stijve heupen en doorgezakte voeten?

De heup stabiliseert het lichaam wanneer je op je benen staat. Als de heup geen optimale bewegingsuitslag heeft, kan het de stabiliserende functie niet goed uitvoeren. Dit kan erin resulteren dat de onderliggende gewrichten (knieën, enkels en voeten) moeten gaan compenseren. Deze gewrichten raken overbelast door de compensatie en gaan op hun beurt (pijn)klachten leveren.

Lees verder


Ik heb mijn voorste kruisband gescheurd.. wat nu?!

De meeste sporters zullen er wel eens van gehoord hebben: een voorste kruisband scheur. In dit blog leg ik je uit wat een voorste kruisband ruptuur is, wat de gevolgen hiervan zijn en natuurlijk het allerbelangrijkst: hoe kom je er van af?! Ik geef ook een aantal oefeningen mee die je kunt doen om te herstellen van voorste kruisband letsel, maar ook een aantal oefeningen die de kans op voorste kruisband letsel verminderen.

Lees verder


Nooit meer shin splints (MTSS)! [tips & 4 oefeningen]

Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers is het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS), bij de meesten ook wel bekend onder de naam ‘shin splints’ of scheenbeenvliesontsteking. In dit blog vertel ik je wat shin splints is, hoe het ontstaat en natuurlijk het belangrijkst: hoe je er van af komt! We eindigen met 4 goede oefeningen die het herstel van de shin splints kunnen bevorderen.

Lees verder


Loop de Marathon van Athene mee voor het goede doel!

Samen met personal trainer Olympe Bille willen wij ons (AmstelFysio) dit jaar inzetten voor het goede doel. Namelijk de stichting Estia Agios Nikolaos, dit is een Griekse stichting. Het doel is geld inzamelen en aandacht vragen voor de stichting. Dit willen we samen doen met jullie! Ben je hardloper en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Ga dan met ons mee! Samen zetten we ons in voor het goede doel, leveren we een fantastische sportieve prestatie en beleven een geweldig avontuur.

Lees verder


De geschiedenis van de hardloopschoen en waar het allemaal fout ging

Als er één onderwerp is wat mij mateloos boeit dan zijn het wel voeten en schoenen. Via onze voeten staan we continu in contact met de aarde. De voet bestaat uit: 26 botten, 33 gewrichten en meer dan twintig spieren. We kunnen de voet als het moet heel stijf maken, we kunnen de voet gebruiken als een veer waarmee we energie kunnen hergebruiken en we kunnen fijn motorische handelingen met de voet verrichten.

“The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art” - Leonardo da Vinci

Lees verder

Jouw nieuwe beste vriend - de yogastrip

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: langdurig zitten is erg slecht. Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. We zitten gemiddeld 12 uur per dag en de fysieke gevolgen hiervan moeten we niet onderschatten.

Heb je zittend werk, of werk je veel achter een computer of laptop? Ervaar je weleens stijve of pijnlijke schouders, bovenrug en nek? Dan kan ik het gebruik van de Yogastrip aanraden!

Een Yogastrip ondersteunt bij het beweeglijker en meer ontspannen maken van deze (vaak) gespannen delen van je lichaam. Klinkt dit niet als muziek in de oren? In dit blog vertel ik je hoe het werkt.

Lees verderTriathlon debuut Frans op Mallorca (wedstrijdverslag)

In oktober 2017 ging ons triathlon avontuur van start. Na een jaar lang intensieve samenwerking met het Eredivisie triatlon team van de Dolfijn besloten mijn compagnon Franc en ik zelf ook een poging te doen om deze sport onder de knie te krijgen. Franc van huis uit wielrenner en ik als hardloper wisten dat er werk aan de winkel was om de andere twee onderdelen te leren beheersen. Er is veel gediscussieerd over de bestemming en de afstand. Uiteindelijk is het een halve (70.3) triathlon op Mallorca geworden.

Lees verder


Knieklachten? De fysiotherapeut weet er alles van

Dat de fysiotherapeut verstand heeft van het menselijk lichaam is geen verrassing. Hoeveel verstand hij heeft misschien wel. Een fysiotherapeut kan met een gedegen anamnese en lichamelijk onderzoek bijna net zo goed een diagnose stellen bij knieklachten als medisch specialisten die gebruik kunnen maken van röntgen en MRI beeldvorming.

Lees verderCoördinatie - wat is het en hoe train je het?

Coördinatie valt onder de grondmotorische eigenschappen. Er zijn vijf variabelen die je kunt beïnvloeden door middel van fysieke training. Deze vijf noemen we grondmotorische eigenschappen. Grondmotorische eigenschappen zorgen ervoor dat je de sport die je graag wilt beoefenen ook zo goed mogelijk kunt uitvoeren. In deze blog leggen we je uit wat coördinatie is en hoe je het traint.

Lees verder


Trainen voor een triathlon

Een triathlon is een sportieve uitdaging die niet voor iedereen is weggelegd. Voor het trainen van een sport is al veel tijd en discipline nodig, voor drie sporten zeker het dubbele. Toch wint deze sport snel aan populariteit. Maar hoe pak je dat aan trainen voor een triathlon? In dit blog geven wij een aantal tips over het trainen voor een triathlon.

Lees verder


Zwemmen met de Total Immersion zwemtechniek

Omdat zwemmen een hele technische sport is is het des te belangrijker om te beginnen met de juiste zwemtechniek. Voor de meeste recreatieve zwemmers en langere afstand zwemmers is de total immersion techniek een goed begin. Juist omdat deze de nadruk legt op efficiëntie en het voorkomen van klachten. In dit blog leg ik je uit hoe je zwemt met de Total Immersion zwemtechniek.

Lees verder


Beter zwemmen door meer ruimte in de schouder [+ 6 oefeningen]

Zwemmen wordt vaak gezien als de ideale sport door de lage belasting op het lichaam. Er is echter een blessure die wij vaak voorbij zien komen in de praktijk, de zwemmersschouder. Deze blessure is de meest voorkomende blessure bij zwemmers en kan vaak lang aanwezig blijven of keer op keer terugkomen. In dit blog ga ik je uitleggen wat een zwemmersschouder is, hoe het ontstaat en nog belangrijker, hoe je een zwemmersschouder kan voorkomen.

Lees verder


5 tips voor het goed instellen van je werkplek

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: langdurig zitten is erg slecht. Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. We zitten gemiddeld 12 uur per dag en de fysieke gevolgen hiervan moeten we niet onderschatten. Tel hier nog 8 uur slaap bij op en je brengt zo’n 20 uur van je dag in zittende en liggende houding door. Onvoldoende bewegen staat in de top 4 van veroorzakers van vroegtijdig overlijden. Het geeft je een vergrote kans op hart- en vaatziekten, kanker en longaandoeningen en vermindert de weerbaarheid van je skelet en spieren.

Lees verder


Slimmer trainen met je hartslagmeter

Heb jij een hartslagmeter? Als je regelmatig zwemt of hardloopt is de kans groot dat je een horloge hebt waarmee je je snelheid, routes, pasfrequentie en je hartslag nauwkeurig in de gaten kunt houden. In dit blog leg ik je uit hoe je je hartslag kunt gebruiken om slimmer en efficiënter te trainen. Om het beter te begrijpen leg ik je eerst wat basisbegrippen uit de inspanningsfysiologie uit zoals “VO2max” en “anaerobe drempel”.

Lees verder


AmstelFysio doet de Amsterdam Zwemloop

De evenementenagenda van AmstelFysio zit voor 2018 al lekker volgepland, maar woensdagavond 16 mei was toch wel een heel bijzonder evenement omdat ons AmstelFysio team zowel voor dit evenement fysiotherapie op locatie verzorgt als deelneemt aan de wedstrijd. Karlijn en Aniek namen de fysiotherapeutische begeleiding voor hun rekening terwijl Bart, Frans & Franc aan het zwemmen en het hardlopen waren.

Lees verder
Krachttraining voor duursporters [+ 5 goede kracht oefeningen]

Over krachttraining is al zo veel geschreven dat ik mij in eerste instantie afvroeg of het wel zin heeft om hier het honderdduizendste blog over te schrijven. De reden dat ik het toch doe is dat de meeste informatie die je online kunt vinden is gericht op bodybuilders en krachtsporters en veel minder over duursporters die krachttraining niet (alleen) gebruiken om er goed uit te zien maar voornamelijk om niet geblesseerd te raken of net dat kleine beetje extra power waarmee je nog harder kunt hardlopen, zwemmen of fietsen.

Lees verder


Met deze tips haal jij straks betere trainingsresultaten!

Trainen wordt in de Van Dale gedefinieerd met twee betekenissen: ‘stelselmatig oefenen in een tak van sport’ en ‘oefenen in een bepaalde vaardigheid’.

Iemand die vaak hardloopt, zal na een bepaalde tijd steeds beter gaan hardlopen. Iemand die veel sudoku’s oplost zal dit ook steeds sneller kunnen doen.

Eigenlijk trainen we allemaal dus. Voor de sporters onder ons is dit blog interessant, door goed na te denken over het doel en de inhoud van je training kun je betere resultaten bereiken.

Lees verder
Verandering zorgverzerkeringen bij AmstelFysio voor 2018

Steeds meer patiënten weten ons te vinden en geven ons ook een hoog waarderingscijfer. AmstelFysio groeit hard en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Tijd en aandacht voor jou als patiënt is voor ons heel belangrijk. Heb je klachten? Dan is het ons doel om je zo snel mogelijk weer op de been te helpen. Optimale zorg is echter voor iedereen anders.

Helaas ervaren wij hierbij ieder jaar weer meer druk van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars krijgen steeds een grotere machtspositie. In dit artikel willen we je in het kort toelichten hoe ze deze macht de afgelopen jaren toepassen op fysiotherapeuten in Nederland en wat dit voor jou betekent.

Lees verder


Optimaal herstellen na een hardloopwedstrijd

Yes, you did it! Of je nou een PR hebt gelopen of niet, een hardloopwedstrijd geeft altijd een enorme kick! Je bent weken aan het trainen in aanloop naar je wedstrijd, je ervaart de gezonde spanning voor de start en als je al langer loopt ontwikkel je vanzelf een aantal rituelen die je voorafgaand aan een wedstrijd uitvoert. Zo is het mijn ritueel om ’s ochtends een paar pannenkoeken te eten.

Lees verderKunnen hardloopschoenen hardloopblessures voorkomen?

Welke hardloopschoenen kan ik het beste kopen? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Lastig! Eigenlijk is het net als de vraag “Welke auto kan ik het beste kopen?” Dat hangt er van af. Wil je snel rijden? Comfortabel rijden? Is het uiterlijk van de auto belangrijk? Wat is je budget? De een koopt een kleine Peugeot, de ander een Porsche, het zijn beide ongetwijfeld prima auto’s maar het rijdt totaal anders. Ook het prijskaartje is nogal verschillend.

Eigenlijk is het dus bijna onmogelijk om deze vraag te beantwoorden. Wel wil ik iets meer vertellen over hardloopschoenen zodat je de volgende keer dat je hardloopschoenen koopt meer achtergrond informatie hebt.

Lees verder


Spokentocht van 100 kilometer in de Ardennen

Het is 2 uur ’s nachts als ik wakker word. Gelukkig, ik heb mij niet verslapen. Om 23.00 uur hoorde ik mijn loopmaatjes nog juichen voor Dafne Schippers die kampioen werd op de 200 meter. Dat betekent dat ik 3 uurtjes heb geslapen. Mijn wekker stond om 2.45 omdat ik niet meer kan slapen ga ik nog een half uurtje lezen.

Lees verder


Snowdonia Trail Marathon - geen "gewone" marathon.

Op zondag 23 juli 2017 liep ik de Snowdonia Trail Marathon. Met in totaal 1685 hoogtemeters op een afstand van 42 kilometer. Na een pittig en technisch parcours komt als de kers op de taart de beklimming van Wales’ hoogste bergtop - Snowdon (1085 meter). Dit is de derde editie van de race en voor het eerst dat het mooi en zonnig weer is, de vorige keren was het koud en vooral erg nat.

Lees verder


Weg met je knieklachten [tips en 4 oefeningen]

Een van de meest voorkomende klachten bij ons op de praktijk zijn wel de knieklachten. Knieklachten kunnen namelijk bij iedereen, ongeacht leeftijd of sport, voorkomen. Pijn aan de knie kan ontstaan als gevolg van overbelasting, een val of ongeluk, maar ook door het uitvoeren van bijvoorbeeld zwaar werk of op basis van genetische aanleg ontstaan.

In dit blog zal ik jou het een en ander uitleggen over de verschillende knieklachten en ik geef je een aantal oefeningen waarmee je zelf aan de gang kunt.

Lees verder


Waarom elke trailrunner de Eigertrail op zijn bucketlist moet hebben.

Bloedmooie uitzichten, één met de natuur, vlinders in je buik!! De Eigertrail voert over de bergflanken van de mooiste bergen in de Alpen. Ik ben zelf al jaren verliefd op de besneeuwde bergtoppen, woeste rivieren en alpenweiden van ons Europese hooggebergte. Oorspronkelijk als klimmer, maar sinds vorig jaar ook als trailrunner. En sindsdien ben ik verkocht aan trailrunnen. Grindelwald vormt al vijf jaar op rij het toneel van dit fantastische hardloopevenement.

Lees verder


AmstelFysio patiënt Jesse de Rooij tweede op het NK wielrennen voor junioren.

Zaterdag 17 juni 2017 vond in het Gelderse Montferland het NK wielrennen 2017 voor junioren plaats. De beste Nederlandse junioren strijden om de gouden medaille en het rood-wit-blauwe tricot. Jesse de Rooij, rijdend voor Monkey Town Cycling Team, hebben we geholpen om fit aan de start te staan. Hieronder zijn verslag van het NK wielrennen.

Lees verder


Van een alternatieve training naar een triathlon - wat zijn de eerste stappen tot succes?

Eén van de opties bij een hardloopblessure is een alternatieve sport beoefenen om de conditie op peil te houden. Na een fanatieke roeiperiode stapte ik rigoureus over op het hardlopen. In januari 2014 deed ik mee aan mijn eerste hardloopwedstrijd. Helaas raakte ik nadien geblesseerd en ging ik op zoek naar een ‘tijdelijke’ alternatieve sport. Dat begon met fietsen, maar resulteerde in september 2014 uiteindelijk in mijn eerste triathlon: de sprint triathlon in Maarssen. Momenteel ben ik actief bij Triathlonvereniging De Dolfijn en enthousiasmeer ik mensen om mij heen om op een leuke en veilige manier deel te nemen aan deze uitdaging. Een sprinttriatlon is uitermate geschikt om het plezier van triatlons te ontdekken.

Lees verder


De Dam tot Damloop lopen voor de 'wetenschap'

Wij zijn Kattelijn en Lieke en zitten in 5 vwo op het Spinoza Lyceum . Voor ons profielwerkstuk, een uitgebreid werkstuk dat alle middelbare scholieren van havo en vwo maken over een onderwerp uit hun gekozen profiel, willen wij ons in een half jaar voorbereiden op de Dam tot Damloop. We willen ervaren hoe het is om zo’n afstand te lopen en wat er allemaal bij de voorbereiding komt kijken.

Lees verder


Trailrunning, iets voor jou?

Als ik vertel dat ik aan trailrunning doe staan mensen mij vaak raar aan te kijken. Vervolgens leg ik uit: dat is hardlopen over trails (paadjes) door de natuur. Dan begrijpen ze het vaak nog niet. Om het echt te snappen moet je het gewoon eens proberen. Ja het is gewoon hardlopen, maar ook zoveel meer!

Lees verder


Vacature: Wil jij werken met sporters in het centrum van Amsterdam?

Wie zijn wij?

Onze praktijk bevindt zich in het centrum van Amsterdam (nabij Waterlooplein en Rembrandtplein). Ons team bestaat uit vier fysiotherapeuten (waarvan één manueel) verdeeld over twee locaties. Je komt te werken in een jonge dynamische omgeving met fysiotherapie als basis. Daarnaast houden wij ons bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van sportgerelateerde testen, begeleiden van individuele sporters en groepen, het verzorgen van trainingen, werkplek ergonomie en bloggen over sport en gezondheid.

Wij hebben een groot sportief netwerk met hardloopverenigingen en trainers binnen Amsterdam en zijn betrokken bij verschillende evenementen (hardloopvakanties, begeleiden van een Eredivisie Triathlon team, verzorgen van workshops en trailrunning evenementen).

Lees verder


Maak de pre-wedstrijd routines in jouw sport Great Again!!

Vaste routines voor aanvang van een wedstrijd of tijdens een training zorgen voor een kleinere kans op fouten, minder snelle afleiding en meer concentratie. Vaste routines bestaan uit bewegingen, gedachten en emoties voorafgaand en tijdens een sportprestatie, met als doel het optimaliseren van de voorbereiding en de uitvoering van de taak van de sporter. Lees in dit blog alles over routines, de voordelen van routines en het trainen van routines.

Lees verder


Met deze tips heb jij je meniscusklachten zo onder de knie!

Een bekende oorzaak voor knieklachten kan een meniscusprobleem zijn. Een scheur in je meniscus loop je namelijk zo op, voornamelijk met draai bewegingen. Helaas kan deze blessure ook ontstaan bij een langdurige overbelasting, zoals tijdens het hardlopen.

Kun je zonder operatie van je meniscusklachten af komen? In dit blog vertellen we jou alles over meniscusklachten en hoe je er vanaf komt!

Lees verderSportblessures en stress: wat is de link

Fysieke factoren zijn de primaire oorzaak van sportblessures, denk hierbij aan een slechte warming-up, fouten in de looptechniek of trainingsopbouw of bijvoorbeeld een harde tackle bij het voetbal. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook stress en de daarbij behorende gedachten, percepties en aspecten van de persoonlijkheid bijdragen aan de incidentie van blessures. Lees in dit blog alles over de invloed van stress op het ontstaan en herstel van blessures.

Lees verder


Misstanden in verzekeringsland

Graag brengen we je op de hoogte over de machtspositie van zorgverzekeraars in het algemeen, hoe ze deze macht de afgelopen jaren toepassen op fysiotherapeuten in Nederland en wat dit voor jou kan betekenen. Zo willen we je bewust laten nadenken om een keuze te maken voor een zorgverzekeraar die het beste bij je past.

Lees verder


Schouderklachten? Een simpele oplossing – OEFENINGEN!

Als fanatieke sporter heb jij wellicht ook wel eens de fout gemaakt om te enthousiast van start te gaan.  Wat veel mensen vergeten is dat dit behoorlijk wat klachten op kan leveren. Vandaag bespreken wij een bekende schouderklacht die mede door vele herhaalde bewegingen ontstaat. Denk hierbij aan oefeningen als push-ups en pull-ups (ook wel bekend als opdrukken en optrekken) waarbij een verkeerde houding aangenomen wordt en bewegingen boven schouderhoogte. Ben jij een van die sporters die sinds een paar weken nadat je gestart bent met fanatiek te sporten, ineens schouderklachten hebt? Van die zeurende of stekende pijn bij het bewegen van je arm? De pijn bevind zich vast precies op de schouderkop, of niet soms? Je bent gelukkig niet de enige, 7-34% van alle (jong)volwassenen heeft wel eens last van schouderklachten! In dit blog geef ik je meer informatie en simpele tips!

Lees verderBehandel je trigger points met de monkeyball

Een trigger point bal is een goedkope en makkelijk mee te nemen massage hulpmiddel. Ideaal voor het behandelen van “pijnpunten”, “verklevingen”, “knopen” of volgens ons de beste benaming: "trigger points".

Trigger points zijn gevoelige plekken die ontstaan in spieren. In dit blog leg ik uit hoe je een trigger point bal gebruikt om je trigger points te inactiveren (los te maken).

Lees verderOptimaal herstel na de marathon

Gefeliciteerd marathonlopers met jullie geweldige prestatie!!

Tijdens de voorbereiding voor de marathon zien wij altijd veel hardlopers in onze praktijk. Hardlopers komen niet alleen langs voor de behandeling van blessures, maar ook voor preventieve checks, sportmassages na de lange duurlopen, schema’s, techniek analyses en VO2max testen.

Lees verder


Gaat koffie hand in hand met sporten?

Wij genieten in Nederland al jaren van ons bakkie pleur. Volgens onderzoek van euromonitor waren Nederlanders in 2013 zelfs de grootste koffie drinkers van de wereld (met Finland en Zweden ver achter ons) met gemiddeld 2.4 koppen per dag. Ik ben daar geen uitzondering van en geniet meestal van een koffie na het ontbijt, op werk of na het avondeten.

Lees verder


EXIT Hamstringklachten [7 oefeningen]

De beroemdste of misschien wel meest beruchte hamstringblessure is wel die van Arjen Robben vlak voor het WK voetbal van 2010, hij was super snel hersteld en net zo snel weer geblesseerd. In topvoetbal is de hamstringblessure de meest voorkomende blessure, maar ook bij hardlopen, atletiek, amateur voetbal, tennis en andere sporten waarbij je moet sprinten komt deze blessure heel vaak voor. Lees hier alles over preventie, herstel en het voorkomen van recidief van hamstringblessures.

Lees verder


Hoe het komt dat ik hardloop zonder schoenen

Een paar jaar geleden las ik het boek “Born to Run” van Christopher McDougall over een Mexicaanse indianen stam, de Tarahumara. Ze staan bekend als de beste lange afstand lopers ter wereld. Dat doen ze op minimalistische sandalen of op hun blote voeten.

Lees verder


Handout werkplek ergonomie

De juiste werkhouding bestaat niet!

De gedachte dat er zoiets bestaat als een “goede houding” is een mythe. Geen enkele werkhouding is de juiste, hoe actiever hoe beter. Iedere 40 min een andere houding om patronen te doorbreken. Immobiliseren levert op termijn gewrichtsschade op.

Lees verderTips voor een betere ademhaling tijdens het hardlopen

Ken je het gevoel dat je tijdens een intensieve run het gevoel hebt dat je je “longen uit je lijf loopt”? Je ademhaling wordt steeds sneller en je hebt het gevoel dat er steeds minder lucht in je longen past. Het voelt dan alsof je meer lucht nodig hebt om te kunnen blijven presteren. In dit blog geef ik je een aantal tips om efficiënter te ademen.

Lees verder5 tips & 7 oefeningen voor een sixpack zonder rugklachten

Natuurlijk willen we allemaal met een platte of gespierde buik de zomer in gaan, of het nu mooi weer is of niet. Omdat onze praktijk in een grote sportschool zit, krijgen wij als fysiotherapeuten regelmatig van sporters de vraag: “Hoe krijg ik een sixpack zonder dat ik er rugklachten van krijg?”. In dit blog geef ik je verschillende tips en oefeningen, zodat jij snel aan de slag kunt gaan om die sixpack te krijgen!

Lees verder


Overtraining herkennen, voorkomen en overwinnen

Trainen als een malle, maar tegenvallend, geen of zelfs een negatief resultaat? Waarschijnlijk train te hard of te veel. Niet alleen topsporters, marathonlopers of triatleten lopen het gevaar te veel te trainen, overtraining kan iedere sporter overkomen. In ons blog over supercompensatie heb je al kunnen lezen waarom rust zo belangrijk is na een training. Na het lezen van dit blog leer je de signalen van overtraining herkennen en weet je wanneer rust nemen een veel slimmer idee is dan nog harder of vaker trainen.

Lees verder


Welk hoofdpijn type heb jij & wat kun je er aan doen?

Heb je wel eens hoofdpijn? Eens per maand, per week of vaker? Waarschijnlijk neem je dan een pijnstiller of ga je even liggen. Maar heb je er wel eens aan gedacht om naar de fysiotherapeut te gaan?

Ik zie het veel om mij heen bij familie en vrienden. Mensen die met terugkerende hoofdpijnklachten lopen en eigenlijk geen idee hebben wat de oorzaak is. Veel mensen lijken zich vrij snel neerleggen bij het feit hoofdpijn te hebben en zeggen: “ach, dat heb ik nou eenmaal soms”. Er wordt dus vaak gekozen voor een oplossing op korte termijn, maar kun je er ook vanaf komen op de lange termijn? En wat kan een fysiotherapeut hierin betekenen?

Lees verder


Presteer beter door doelen te stellen

Als je iets wilt bereiken dan heb je een doel nodig. Als fysiotherapeuten werken wij dagelijks met doelen voor onze patiënten, maar ook als sporters stellen wij doelen. Een sporter zonder doel zal minder progressie boeken dan een sporter met een duidelijk doel voor ogen.

Alle succesvolle sporters stellen doelen. Neem bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooy: “Elk seizoen neem ik me voor hoeveel doelpunten ik wil maken. Twintig was het streven. Op het moment dat je beseft ‘dit ga ik nooit meer halen’, ga je zaken bijstellen. Niets is zo erg als irreële doelstellingen. Maar te lage verwachtingen zijn ook niet goed, want dan drijf je het niet aan” (bron: Voetbal International, 2011-51 p.93)

Lees verder


De waarheid over het knakken van je vingers

Onpasselijk worden sommige mensen er van, maar zelf ervaren degene het knakken van de vingers als ontspannend. Ik hoor mijn mensen uit mijn omgeving nog zeggen: “Dat kan écht niet goed zijn hoor! Als je zo door gaat met dat geknak, krijg je nog eens versleten vingers!”. Eenmaal tijdens mijn studie fysiotherapie antwoordde ik dan altijd terug met “ik heb er nóg niets over gelezen, dus we zullen het merken”. Even later kreeg ik dan stiekem toch wel last van angstzweet, want stel je voor dat ze toch gelijk hebben… Wat dan?! Inmiddels zijn er wat jaartjes overheen gegaan, intussen ben ik stiekem al gestopt met het knakken. Toch zal ik jullie in dit blog uitleggen of het knakken van de vingers nu wél of niet schadelijk is voor het gewricht.

Lees verder


Loop als Dafne, loop rechtop

Uit recent onderzoek naar loophouding is gebleken dat topsporters zoals onze helden Dafne Schippers en Churandy Martina bij hardlopen op hoge snelheid meer rechtop blijven lopen dan recreatieve hardlopers. Recreatieve lopers hellen vaak meer voorover bij hogere snelheden en remmen zichzelf daar onbedoeld mee af. De juiste loophouding is voor hardlopers heel belangrijk voor het besparen van energie, verhogen van de snelheid en het voorkomen van blessures. Lees in dit blog wat de juiste houding van je bovenlichaam tijdens hardlopen is en hoe je dit bereikt.

Lees verder


Is een warming-up nuttig of niet?

Je hebt zin in een goede work-out en wilt meteen lekker beginnen. Toch heb je gehoord dat het goed is om een warming-up te doen, maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Uit onderzoek* blijkt dat 79% van de mensen profijt heeft van een warming-up voor een training of prestatie. Wat is het nut van een warming-up? En waaruit moet die warming-up dan bestaan? In dit blog lees je wat het nut is van een warming-up en hoe je deze het beste kunt uitvoeren.

Lees verder


Je enkel verstuikt… Wat NU?!

Nietsvermoedend was je aan het sporten.. Plots merkte je dat je lichaam schuin naar beneden zakte, maar zich supersnel weer herstelde. Gelukkig, niet gevallen! Maar AUW (!!!!), die tweede stap deed toch wel behoorlijk zeer aan de enkel. Eenmaal thuis gekomen heb je snel de sportschoenen uit gedaan om een kijkje te nemen naar die voet. Inmiddels zit er een flink ei op je enkel, welke ook al een beetje blauw begint te zien. Ik hoor je denken: “Verdorie dat wordt eventjes niet sporten.. Maar wat nu?!

Lees verder


De beste tips voor het voorkomen en verhelpen van hielspoor

Stel je voor dat je in de ochtend wakker wordt en met je slaperige hoofd uit bed stapt en je op een stukje rondslingerend lego staat, Auw! Zo voelt een hielspoor, en iedereen die dit heeft ervaren kan je vertellen dat dit geen pretje is. Voornamelijk in de ochtend beschrijven mensen met een hielspoor de pijn als een messteek, die naarmate de dag vordert misschien wel iets minder vervelend aanvoelt.

Lees verder


Visualiseer jezelf naar betere sportprestaties

Serieus?? Je verbeelding gebruiken om je sportprestaties te verbeteren?? Jazeker!!

Zelfs in ons nuchtere kikkerlandje begint mentale sporttraining steeds meer terrein te winnen, zeker nu wetenschappelijk bewezen is dat visualisatie daadwerkelijk prestatieverhogend kan zijn. Visualisatie wordt in de sportwereld door veel succesvolle sporters gebruikt om effectief te trainen en als voorbereiding op een wedstrijd. Lees verder om te ontdekken was visualisatie voor jou sportprestaties kan betekenen.

Lees verder


60 tot 90% van de bevolking krijgt ooit rugpijn

Rugpijn of lage rugklachten zijn een van de meest voorkomende klachten aan ons lijf. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat een keer me te maken. Door over- en/of onder-belasting of veroudering kan de tussenwervelschijf zijn vocht en schok dempende eigenschappen kwijt raken.  Onze rug is een ingenieus onderdeel van het lichaam. Naast het geven van steun en functie bied onze rug ook bescherming tegen impact van binnen en buiten.  Het vormt de de basis van onze bewegingen.

Lees verder


5 Gouden tips voor een betere zithouding

Misschien kan je je nog herinneren dat je die ene keer een deadline moest halen. Dat je vanuit je werk of college direct bij thuiskomst weer achter je laptop dook. Inmiddels had je die dag dan al meer dan 8 uur gezeten. Na 5 uur gezeten te hebben begonnen je nek- en schouderspieren al te protesteren. Een paar dagen of zelfs weken later voelde je die zeurende pijn nog steeds. In dit blog geef ik je vijf gouden tips om deze klachten aan te pakken, maar beter nog zelfs te voorkomen!

Lees verder


10 oefeningen voor een platte buik en een sterk lijf door gymbal training

De gymbal of stability bal geeft een nieuwe dimensie aan je training: instabiliteit. Om deze instabiliteit tegen te gaan, zal je lichaam de spieren van je core aanspreken om te kunnen balanceren op de bal. In ons blog over core stability heb je al kunnen lezen hoe belangrijk core training is.  Gymbal oefeningen verbeteren je balans, coördinatie, flexibiliteit en core stabiliteit. Of de oefeningen nu staand tegen de bal of liggend op de bal zijn, je zal je buikspieren continue aanspannen om het rollen van de bal te controleren. Genoeg reden dus om aan de slag te gaan met onderstaande oefeningen.

Lees verder


Footcore, train jij je voeten al?

Herken je dat gevoel van pijnlijke en stijve voeten? Misschien heb je hier soms last van na een flinke hardlooptraining, een lange wandeling of na slenteren door de stad. Met een schuldgevoel wrijf je bij thuiskomst misschien wel over je voeten. Dat beetje liefde hebben ze ook wel verdiend. Gedurende de hele dag worden ze opgesloten in (vaak te krappe) schoenen, waar je dan ook nog eens de hele dag in beweegt. Voetklachten zijn een serieus probleem, in dit blog ga ik je vertellen over een opkomende hype die de wereld van de voet zal veranderen!

Lees verder


Echografie: daar hoef je niet perse zwanger voor te zijn

Voor degene die dacht dat een echo alleen maar gebruikt werd bij zwangere vrouwen, heeft het mis! Bij een echografie worden beelden gemaakt van weefsels en organen met behulp van ultrageluidsgolven. Dit is een handig hulpmiddel bij de diagnose van blessures. Door ontwikkeling van technologie is het nu mogelijk om ook bij de fysiotherapeut echografisch onderzoek te laten uitvoeren op de praktijk, hierdoor kunnen pezen en spieren beoordeeld worden op kwaliteit.

Lees verder


10 redenen om bij een loopclub te gaan lopen

80-90% van de hardlopers beoefent onze sport individueel. Het is ook ideaal om “even snel” alleen te doen: je trekt je hardloopschoenen aan weg ben je. Je kunt het ook in groepsverband doen, wat zijn daar de voordelen van? Hieronder deel ik ze graag met je.

Lees verder


De 5 voordelen van excentrisch trainen

Excentrisch trainen, ook wel negatief trainen genoemd, is het deel van de oefening waarbij je een gewicht of je lichaam laat zakken. Tijdens de excentrische contractie zal de spier kracht leveren terwijl ze verlengt. Dit in tegenstelling tot concentrisch trainen waarbij de spieren juist verkorten. Lees hieronder waarom ook jij excentrisch wilt gaan trainen.

Lees verderMet deze tips over voeding kun je meteen aan de slag

Als diëtist focus ik me voornamelijk op (top)sporters, fotomodellen, mensen met maag- darmklachten en voedselallergieën of intoleranties. Iedere cliënt is een ander persoon met een andere hulpvraag en een ander advies. Dat maakt mijn werk zo interessant en altijd uitdagend. Ik zal mij in dit blog focussen op voeding bij sport en de essentie van goede begeleiding. Daarbij zal ik jullie zeer binnenkort voorzien van een heerlijk recept vol essentiële voedingsstoffen voor een actief lichaam.

Lees verder


De zin én onzin van rekken

Rekken… Regelmatig zie je hardlopers in het park in de meest lenige poses hun spieren op rek brengen. De een probeert een boom om te duwen terwijl de ander voorover gebogen door zijn eigen benen heen kijkt. Met het idee dat rekken blessures voorkomt en spierpijn verminderd, rekken we voor en/of na het sporten. Maar zijn deze aannames over rekken eigenlijk wel terecht?! Speciaal voor jullie de werkelijke feiten over rekken op een rijtje.

Lees verder


Aaauw KRAMP!

Iedere hardloper heeft het wel eens ervaren of gezien bij een ander. Je kan wel schreeuwen van de pijn. In sommige gevallen rol je zelfs over de grond. Een onaangename verassing die toeslaat zonder dat je er erg in hebt. Het overvalt een beginnend loper eerder dan een gevorderde. Echter beweren  getrainde lopers het moment direct ervoor wel herkennen. Kramp is nu eenmaal een veel voorkomend probleem bij hardlopers en dan met name de langeafstandlopers. Met een toename van het aantal hardlopers dat zich ook op onverharde paden begeeft neemt het voorkomen van kramp op andere plaatsen dan de gebruikelijke kuit toe. Bij trailruns met veel hoogte verschillen komt hamstring kramp veelvuldig voor.

Lees verder


6 Feiten over drinken tijdens het hardlopen

Wij krijgen vaak vragen over drinken tijdens het hardlopen. Vandaag zetten wij een aantal interessante feiten over drinken tijdens het hardlopen op een rij. We sluiten af met een uitleg over de verschillende drinksystemen die je kunt gebruiken om je water of sportdrank mee te nemen tijdens je training.

Lees verder


Nooit meer een lopersknie! [6 tips & 5 oefeningen]

Het is flink balen als je door knieklachten niet meer lekker kan hardlopen. Wekelijks zien wij bij AmstelFysio hardlopers met pijn aan de buitenzijde van hun knie. Het kan iedere loper overkomen, bij beginnende en ervaren lopers kan de lopersknie plotseling toeslaan, de lopersknie is èen van de meest voorkomende hardloopblessures.

Zelf heb ik de Runner’s knee al voor jullie uitgeprobeerd en het is absoluut geen aanrader!

Lees in dit blog alles over ontstaan, herstel en voorkomen van deze vervelende blessure.

Lees verder


Smokkelen op je hardloopschoenen

De naam sprak mij meteen aan toen ik de advertentie voorbij zag komen op facebook. De Smokkelaarstrail klinkt als een spannende en uitdagend evenement.

Het is een trail door de bossen van de diverse landgoederen in de grensstreek tussen Goirle, Hilvarenbeek en het Belgische Poppel. Het trailparcours laat de mooiste plekken van dit gebied zien.

Lees verderDeel 2: De Complete foam roller workout, 12 oefeningen

Vorige week schreef Karlijn een introductie over de foam roller, wat is een foam roller, wat de voordelen zijn en hoe je hem kunt gebruiken. Deze week hebben wij 12 filmpjes van zelfmassage oefeningen voor jullie waar je thuis of op de sportschool mee aan de slag kunt gaan. Voor de meeste oefeningen heb je een foam roller nodig, voor sommige oefeningen een mini foam roller of een monkeyball (lacrosse bal).

Lees verder


Deel 1: This is how we roll!

In iedere sportschool kom je ze tegen, mensen die de vreemdste bewegingen maken rollend over soort “schuim koker”. Deze vorm van zelfmassage heet foam rolling, je maakt hierbij gebruik van een foam roller.  Inmiddels is deze niet meer weg te denken, fysiotherapeuten, personal trainers en hardlooptrainers kunnen niet meer zonder. In dit blog zal ik uitleggen wat een foam roller precies is, wat de voordelen zijn en hoe je hem kunt gebruiken bij het voorkomen van blessures. Ook geef ik jullie een kleine preview zodat je na “leg day” vast aan de slag kunt gaan met de foam roller. In de twee opeenvolgende blogs zal ik verder ingaan op zelfmassage- en krachtoefeningen die je met deze beruchte rol kunt doen.

Lees verder


Met deze tips loop ook jij straks de Marathon!

Een marathon lopen is heel zwaar zowel fysiek als mentaal, het is afzien, je grenzen verleggen, nooit opgeven en vooral een hele mooie en bijzondere ervaring, daarom train ik momenteel voor mijn 5e marathon, de marathon van Rotterdam. Mijn mooiste marathon ervaring? Berlijn, 29 september 2013. Met 10 lopers van Running Holland lopen we mee, het weer is geweldig, de organisatie is top, de route is schitterend. Wilson Kiplang loopt een wereldrecord in 2.03.23 en wij zijn er bij. Mijn top supporter Christy fietst heel Berlijn door om mij aan te moedigen, haas Marleen stapt op km 26 in en zorgt voor eten, drinken en een constant tempo. Na 3 uur en 52 minuten krijg ik dolgelukkig mijn welverdiende biertje bij de finish vlak na de brandenburger tor. Staat de marathon ook op jouw bucket list? Lees dan verder!

Lees verder


Manuele therapie voor hardlopers

Bij de manueel therapeut kunt u terecht voor diverse klachten. Manuele therapie is met name geschikt voor klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect is normaal gesproken direct merkbaar. Uw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken makkelijker af.

Lees verder


Do's & don'ts voor het trainen van core stability [+4 oefeningen]

Train jij je core stability? Grote kans van niet, er zijn namelijk veel sporters die dit onvoldoende trainen. Wij zien bij ons in de praktijk vaak sporters met blessures die voorkomen hadden kunnen worden met een goede core stability (of te wel rompstabiliteit). Daarom adviseren wij om core stability training een belangrijk onderdeel te maken van jouw workout. Om je te helpen geven we je vier oefeningen om vandaag nog te beginnen met het versterken van je core!

Lees verder


Het dilemma van de hardloopschoen

Leonardo da Vinci zij ooit: “The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art”. Daar ben ik het helemaal mee eens! De voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen hardlopen. 

Lees verder


Supercompensatie: Slapend fitter worden

Of je nou het liefst traint voor spierbundels,de voorkeur geeft aan groepslessen, cardio of buiten hardlopen door het park, uiteindelijk trainen we allemaal met hetzelfde doel: supercompensatie! Supercompensatie is één van de belangrijkste trainingsprincipes, het verklaart waarom je beter wordt van training bij voldoende herstel en waarom je sneller blessures krijgt bij onvoldoende herstel.

Lees verder


Trailrunning: avontuurlijk rennen in de natuur

Het is ruim een jaar geleden dat mijn loopmaat Nils mij overhaalde om een keer mee te lopen met een trailrun. Sinds het begin van mijn hardloopcarrière heb ik talloze wedstrijden op de weg gelopen en het leek mij leuk om een keer iets anders te proberen. Zodoende stond ik in augustus 2014 aan de start van de Trail des Fantomes in La Roche-en-Ardenne voor een 26 km trailrun.

Lees verder


Hoe kom ik van mijn spierpijn af?

Spierpijn. Zucht… iedere sporter heeft het vast wel eens mee gemaakt. Je staat in de ochtend op en iedere stap die je zet doet pijn. Had je toch maar wat rustiger aan gedaan zal je gedacht hebben. Wees gerust. Het is gewoon spierpijn. De ene keer heb je er gelijk de volgende dag al last van, de andere keer pas na twee dagen. Bij de één houdt het een dag aan, de andere heeft er een hele week last van. Vandaar leggen we in deze blog uit hoe je van je spierpijn af komt en hoe je de kans op spierpijn tijdens de volgende training kunt verkleinen.”

Lees verderDeel 2: Wat is de anaerobe drempel?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je buiten adem dreigde te raken tijdens het sporten. Bijvoorbeeld tijdens hardlopen of fietsen, je merkt dan dat je iets moet inhouden om door te kunnen blijven gaan. Eigenlijk ging je iets harder dan je lichaam aan kon. Waarschijnlijk trainde je op dat moment boven de anaerobe drempel.

Lees verder


Deel 1: VO2max wat is dat?

Als je zoekt naar informatie over training en uithoudingsvermogen kom je al snel de term “VO2max” of “VO2max test” tegen. Zelf kwam ik hier ongeveer vijf jaar geleden mee in aanraking, inmiddels heb ik al een paar honderd van deze testen uitgevoerd. In dit artikel leg ik je uit waar de term “VO2max” voor staat en wat een VO2max test test precies inhoudt.

Lees verder


Wat is dry needling en hoe werkt het?

Binnen ons team van 3 fysiotherapeuten en 1 manueel therapeut heb ik mij gespecialiseerd in dry needling en hardloopblessures. In 2011 heb ik de opleiding dry needling gevolgd en sindsdien gebruik ik deze methode vaak bij (chronische) spier en pees blessures. In oktober 2015 heb ik mijn diploma hardlooptrainer bij de atletiekunie behaald, dit is een mooie combi met fysiotherapie om hardlopers optimaal te kunnen begeleiden. In deze blog vertel ik je meer over dry needling en op welke manier wij het gebruiken.

Lees verder


Franc is fysiotherapeut bij Rock a Rail 2015

Afgelopen zaterdag was ik namens Amstelfysio aanwezig bij Rock a Rail. Hét urban snowboard event van de lage landen. Dit jaar werd het event voor de vijfde keer georganiseerd. Mijn taak was het verzorgen van fysiotherapeutische begeleiding voor de boarders.

Snowboarders vanuit de hele wereld komen op uitnodiging naar Den Haag om zich te meten met de besten. Het deelnemers veld bestond uit drie groepen heren en een groep dames. Allemaal in topconditie om hun kunsten op de rails te laten zien. Bij aankomst op de de grote markt is het in eerste instantie even chaos. Er moeten nog een paar last minute dingen geregeld worden alvorens er gestart kan worden met de warm-up sessies.

Lees verder


3 oefeningen om hardloopblessures te voorkomen

Achillespeesblessures, shinsplints, lopersknie, hielspoor… Jaarlijks raakt ongeveer 25% van alle hardlopers geblesseerd. De meeste hardlopers kunnen er over meepraten, geblesseerd raken is geen pretje. Je kunt minder intensief trainen en maakt dus minder progressie, verder is het funest voor je motivatie! Tijdens de hardlooptrainingen die ik geef in Amsterdam, besteed ik daarom altijd aandacht aan oefeningen om de belastbaarheid van het lichaam te verhogen. In dit artikel leg ik er drie uit, wanneer je deze oefeningen regelmatig doet verlaag je het risico op het krijgen van een hardloopblessure.

Lees verder